Debat

S: Social dumping er problemet

DEBAT: Danskere mister deres job til østeuropæere, fordi sidstnævnte bliver udnyttet af skruppelløse selskaber, der ansætter dem på vilkår, som ingen dansker ville finde sig i. Den store udfordring er social dumping - ikke velfærdsturisme, skriver MEP Ole Christensen (S).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ole Christensen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet 

Når arbejdsløsheden rammer, og jobbene udebliver, kan jeg godt forstå, at man bliver frustreret.

Jeg har også taget mig selv i at tænke, at det er hamrende unfair. Men den kortslutning, der er sket i debatten om velfærdsturisme, medfører, at vi bliver sure på de forkerte. I dette tilfælde østeuropæerne.

Med det indre marked i EU kan arbejdstagerne bevæge sig over grænser. Det skaber vækst og arbejdspladser i Danmark, og det giver også danskere mulighed for at arbejde og ikke mindst modtage velfærdsydelser i andre EU-lande.

Fakta

Altinget.dk og Københavns Hovedbibliotek sætter i en række debatarrangementer med kandidater til Europa-Parlamentet fokus på aktuelle EU-emner op til valget 25. maj. Martin Krasnik styrer slagets gang.

EUdebatten varmer her op til første debatrunde, der handler om den fri bevægelighed. Ulla Tørnæs (V) og Ole Christensen (S) har bidraget med hver deres indlæg.

Fri bevægelighed for arbejdskraft, varer, serviceydelser og kapital er grundsten i EU-samarbejdet. Det er også friheder, der muligvis giver udfordringer som velfærdsturisme og social dumping. Hvad er fordelene ved den frie bevægelighed, og hvordan bekæmper vi de problemer, der opstår?

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Debat-arrangementerne finder sted på Hovedbiblioteket 6. maj, 13. maj og 20. maj. Foruden fri bevægelighed er emnerne henholdsvis 'hvordan kommer vi ud af krisen?' og 'rettigheder på internettet'.

 

EU-borgere, der arbejder og betaler deres skat, har ret til en del af fællesskabets goder, som de netop selv er med til at finansiere. Alt andet er rendyrket diskrimination. Det er helt fair, at østeuropæere, ligesom danskere, har ret til velfærdsydelser, når de arbejder i Danmark og betaler dansk skat.

Der skal dog ikke herske spor tvivl om, at snyd, misbrug og bedrag skal bekæmpes. Derfor intensiverer regeringen kontrollen med de EU-borgere, der eksempelvis modtager kontanthjælp i Danmark. De samme strenge krav, som vi stiller til danskere, skal naturligvis gælde for alle andre.

Den kortslutning, der er sket i debatten om velfærdsturisme, medfører, at vi bliver sure på de forkerte. I dette tilfælde østeuropæerne.

Ole Christensen (S)
MEP

Social dumping og ikke velfærdsturisme
Den store udfordring er social dumping - ikke velfærdsturisme.

Der kommer flere og flere lavtlønsjob i Danmark, og problemerne opstår, når skruppelløse arbejdsgivere betaler østeuropæiske arbejdstagere helt ned til 20-30 kroner i timen, og på den måde også presser danskerne på de anstændige lønninger og arbejdsvilkår, som det har taget mange år at opnå.

Når danskere bliver udkonkurreret på lønnen, kommer de på dagpenge eller kontanthjælp. Det er en tragedie for den enkelte og en stor udgift for samfundet.

DF vil bilde danskere ind, at denne belastning hører til under diskussionen om velfærdsturisme. Men det er jo en klokkeklar social dumping-problematik.

Skruppeløse selskaber 
Danskere mister deres job til de europæiske medborgere fra Østeuropa, fordi sidstnævnte bliver udnyttet af skruppelløse selskaber, der ansætter dem på vilkår, som ingen dansker ville finde sig i at arbejde under. Og det vil DF ikke tale om, for de har ikke gjort noget som helst for at stoppe virksomheders underbydning af danske løn- og arbejdsforhold - hverken i Folketinget eller i EU.

Vi skal ikke bruge vores energi på at hænge alle udlændinge ud som nasserøve. Tværtimod skal vi tage fat om de store problemer og få dem løst.

Jeg har i de sidste ti år kæmpet for konstruktive løsninger på reelle problemer på arbejdsmarkedet, og det har jeg tænkt mig at fortsætte med.

Og jeg står fuldstændig fast på princippet om ligebehandling af arbejdstagere, om det så er løn eller sociale ydelser. Jeg kan ganske enkelt ikke se et mere retfærdigt princip.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Christensen

Fhv. produktionsdirektør, Dansk Landbrugs Grovvareselskab

0:000:00