Debat

S: Mens vi venter på Kommissionens dødsliste

DEBAT: Kommissionens næstformand, Frans Timmermanns, præsenterer i dag (tirsdag) sin såkaldte dødsliste med EU-regler, der skal skrottes. Forhåbentlig går det ikke ud over regler, der bidrager til bedre energiudnyttelse og mindre CO2-udledning, skriver Christel Schaldemose (S).

Forhåbentlig går Timmermans såkaldte dødsliste ikke ud over regler, der bidrager til bedre energiudnyttelse og mindre CO2-udledning, skriver Christel Schaldemose (S).
Forhåbentlig går Timmermans såkaldte dødsliste ikke ud over regler, der bidrager til bedre energiudnyttelse og mindre CO2-udledning, skriver Christel Schaldemose (S).Foto: www.christels.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christel Schaldemose (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

På den sidste plenarsamling i Europa-Parlamentet Strasbourg inden jul skal vi drøfte Kommissionens arbejdsprogram. Det er ikke fremlagt endnu, men vi venter spændt på det.

Det er i dette program, vi for alvor får svar på, hvordan den nye EU-Kommission vil arbejde. 

Hvordan vil de i praksis gøre EU ”big on big things, and small on small things”? Hvordan vil de sikre ”better regulation”? Hvordan vil de understøtte den store vækstplan? Hvordan vil de omsætte klima- og energiaftalen? Hvordan vil de sikre bedre håndhævelse af de regler, vi allerede har? Hvordan skabes reelt fair konkurrence? Spørgsmålene er mange, svarene stadig få.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Timmermans dødsliste
Men først er der kommissionens nælstformand, Frans Timmermanns', såkaldte dødsliste. Den liste han udarbejder for at fortælle, hvilke af de eksisterende lovforslag, der skal trækkes tilbage.

Hvad er der på her? Frygten går på, at Timmermans foreslår stop for lovgivning eller revision af regler såsom ECO-design, energimærkning og lignende klima- og energitiltag. Der har været stor furore om støvsugere, der fik sat loft over tilladt effekt i watt. Ikke mindst briterne har været rasende over sådanne tiltag og har latterliggjort EU's regler på området.

Frygten går på, at Timmermans foreslår stop for lovgivning eller revision af regler såsom ECO-design, energimærkning og lignende klima- og energitiltag.

Christel Schaldemose (S)
MEP

Det er derfor spændende at se, om Timmermans følger trop og slagter alle de tiltag, der bidrager til bedre energiudnyttelse og til at reducere EU-borgernes CO2-udledning. Jeg håber ikke, det er på disse områder, EU-Kommissionen vil spille ud. Gør de det, vil dele af Europa-Parlamentet sige stop og blive en vanskelig samarbejdspartner.

Jeg håber til gengæld, at Timmermanns sætter sager på sin dødsliste, som reelt ikke vil have nogen positiv effekt.

Genregistrering af køretøjer
En af de sager er genregistrering af køretøjer. Når en borger flytter fra et land til et andet og tager sin bil med sig, er der åbenbart i en række lande et stort bureaukrati omkring genregistrering af bilen.

Rygterne vil vide, at EU-Kommissionen vil gøre noget ved dette. Desværre forlyder det, at forslaget ikke kun vil gøre det lettere for enkeltborgere, der flytter, at tage bilen med sig, men at forslaget også vil gøre det lettere for folk at omgå en dyr registreringsafgift. Hvis Kommissionen foreslår det sidste, er det netop at blande sig i sager, de ikke skal.

Deregulering er den forkerte vej 
Hvem kan være imod bedre lovgivning? Forhåbentlig ingen. Men det, vi kommer til at se i arbejdsprogrammet, er, om EU-Kommissionen bruger dagsordenen omkring ”better regulation ” til at deregulere.

Det vil være stik imod, hvad EU har brug for. Vi har i den grad brug for ordentlige regler, der skaber fair konkurrence og lukker ræset mod bunden på løn, arbejdsmiljø og unfair statsstøtte. Jeg håber, EU-Kommissionen vil besinde sig og i stedet sætte fokus på, hvordan vores regler implementeres og håndhæves ordentligt.

Og endeligt vil arbejdsprogrammet også give os svar på, hvordan EU-Kommissionen vil håndtere Luxleaks-sagen. Vil de fremsætte forslag til at forhindre aggressiv skattepolitik? Vil de love at lave et ordentligt regelsæt omkring selskabsskatten, som sikrer vi får nogle minimumsregler, der skal forhindre den amoralske og samfundsskadelige skattekonkurrence?

Det bliver en spændende uge. Jeg håber, EU-Kommissionen viser sig arbejdsduelig, fornuftig og konstruktiv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

0:000:00