Sådan baner Justitsministeriet vejen for EU’s nye dataregler

INTERVIEW: To år har Danmark til at tilpasse sig EU’s nye databeskyttelsespakke. Justitsministeriet står for det praktiske. Altinget har talt med kontorchef Jakob Lundsager om ændringer af et vanskeligt juridisk område.

De nye europæiske regler for databeskyttelse vil kunne komme til at betyde lovændringer på en lang række ministeriers område.
De nye europæiske regler for databeskyttelse vil kunne komme til at betyde lovændringer på en lang række ministeriers område.Foto: Colourbox
Kim Rosenkilde
Som chef for Justitsministeriets databeskyttelsekontor sidder Jakob Lundsager med ansvaret for at koordinere det praktiske arbejde med at implementere EU's nye databeskyttelsespakke.
Som chef for Justitsministeriets databeskyttelsekontor sidder Jakob Lundsager med ansvaret for at koordinere det praktiske arbejde med at implementere EU's nye databeskyttelsespakke. Foto: Justitsministeriet

Alle kommer til at forholde sig til det her. Og der ligger en relativt stor opgave for de fleste af de øvrige ministerier i at vurdere deres lovgivning.

Jakob Lundsager
Chef for Justitsministeriets databeskyttelseskontor

Der bliver nok mere tale om revisioner end revolutioner.

Men det er endnu for tidligt at sige, hvor mange og hvor omfattende lovændringer EU’s nyligt vedtagne databeskyttelsespakke stiller Danmark over for.

Det spørgsmål har Justitsministeriet nu godt et år til at afklare, sådan at de nødvendige lovtekster, bekendtgørelser og vejledninger kan nå at blive justeret tids nok til, at de nye regler kan få virkning fra 25. maj 2018.

Dokumentation

Sådan skal EU's databeskyttelsespakke implementeres

Det er nedsat et projektarbejde med forankring i Justitsministeriet, Digitaliseringsstyrelsen og Datatilsynet, som skal stå for det praktiske arbejde med at forberede implementeringen af den nye persondataforordning og det nye persondatadirektiv.

Styregruppe
Arbejdet ledes af en styregruppe bestående af afdelingschefen for Justitsministeriets Lovafdeling (Jens Teilberg Søndergaard), Digitaliseringsstyrelsens direktør (Lars Frelle-Petersen) og direktøren for Datatilsynet (Cristina Angela Gulisano).

Projektgrupper
Under styregruppen nedsættes to projektgrupper forankret i Justitsministeriets databeskyttelseskontor til at gennemføre og koordinere det konkrete arbejde med implementeringen.

Den ene projektgruppe skal arbejde med forordningens rammer for nationale særregler. Den anden gruppe skal arbejde med forordningens konsekvenser
for den generelle databeskyttelseslovgivning i Danmark.

Projektgrupperne sammensættes af medarbejdere fra både Justitsministeriet, Datatilsynet og Digitaliseringsstyrelsen og ledes af kontorchefen for Justitsministeriets databeskyttelseskontor (Jakob Spangsberg Lundsager).

Arbejdsgrupper
Arbejdet i projektgrupperne understøttes af en eller flere arbejdsgrupper.

Projektgruppen, der skal behandle spørgsmålet om rammerne for nationale særregler, påtænkes understøttet af én arbejdsgruppe.

Projektgruppen, der skal arbejde med forordningens konsekvenser for den generelle databeskyttelseslovgivning, påtænkes understøttet af op til fem arbejdsgrupper inddelt efter forordningens forskellige elementer (behandlingsregler og rettigheder, behandlingssikkerhed, nye særlige krav, erstatning og straf samt tilsyn).

Referencegruppe
Arbejdet i projektgrupperne påtænkes endvidere understøttet af en ekspertreferencegruppe bestående af eksterne eksperter i persondataret og/eller IT-ret.
Referencegruppen skal navnlig understøtte arbejdet ved at rådgive om overordnede principielle spørgsmål.

Læs mere om Justitsministeriets arbejde med EU's databeskyttelsespakke.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00