Debat

Sass Larsen: Derfor skal du stemme ja til patentdomstolen

DEBAT: Valget om patentdomstolen 25. maj bør være enkelt. Der er nemlig kun fordele ved, at Danmark tilslutter sig. Sådan lyder meldingen fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S).
Foto: Kim Vadskær
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Stemmer du ja til patentreformen, er du med til at sikre, at danske virksomheder undgår dobbeltadministration og får lavere omkostninger, så de kan koncentrere sig om at skabe arbejdspladser.

Henrik Sass Larsen (S)
Erhvervs- og vækstminister
Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Af Henrik Sass Larsen (S)
Erhvervs- og vækstminister

På søndag skal danskeren beslutte, om Danmark skal tilslutte sig den fælles europæiske patentreform. Det er et vigtigt valg. Ikke mindst for de mange danske virksomheder og arbejdspladser, der lever af at gøre gode idéer til gode forretninger.

Stemmer du ja til patentreformen, er du med til at sikre, at danske virksomheder undgår dobbeltadministration og får lavere omkostninger, så de kan koncentrere sig om at skabe arbejdspladser.

Tre gode grunde til at stemme ja
For det første er der de rent praktiske fordele for virksomhederne.

Hvis vi er med i patentreformen, vil danske virksomheder kunne nøjes med at søge om ét patent, der så vil gælde i alle de lande, der tilslutter sig patentreformen. Står vi uden for patentreformen, vil de danske virksomheder både skulle søge ét patent for Danmark og ét andet for hovedparten af Europa. Sagt på en anden måde vil et ja til patentreformen spare virksomhederne for en masse administrativt bøvl.

For det andet vil et ja til patentreformen betyde, at danske virksomheder kun skal forsvare sit patent én gang og ét sted, hvor de i dag risikerer at føre den samme sag i forskellige europæiske lande. Samtidig vil dommerne ved den fælles patentdomstol være højt kvalificerede. En specialiseret domstol med dygtige dommere øger virksomhedernes retssikkerhed betydeligt.

For det tredje vil Danmark ved et ja til patentreformen få mulighed for at etablere en lokal afdeling af den fælles patentdomstol i Danmark. Dermed vil danske virksomheder få mulighed for at forsvare deres patent fra et dansk retslokale - oven i købet på dansk og med deltagelse af en dansk dommer. Stemmer vi nej, bliver det ikke muligt at etablere en lokal afdeling af domstolen i Danmark.

Det er tre gode grunde til at stemme ja.

Attraktivt at investere i Danmark
Men et ja til patentreformen vil også betyde, at det vil blive mere attraktivt for udenlandske virksomheder at investere i Danmark. Når internationale virksomheder skal vurdere hvilke lande, det er interessant at investere i, så vælger de nemlig helst lande, der er en del af det internationale samarbejde.

Og husk så på, at det er helt op til virksomhederne selv at bestemme, om de vil anvende det nye fælles patent. Uanset om Danmark er med i patentreformen, vil det nuværende danske patentsystem bestå, og danske virksomheder vil fortsat kunne udtage danske patenter.

Valget bør derfor være enkelt. Der er nemlig kun fordele ved, at Danmark tilslutter sig patentreformen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

0:000:00