Se tilbuddene: Lande overgår hinanden i jagt på EU-agentur

EU: Diplomatstatus eller homo-rettigheder. I håb om at fange EU’s opmærksomhed og måske ende med et EU-agentur har flere europæiske byer valgt at markedsføre dem selv. Få overblikket over de 19 kandidatbyer her.

Foto: ritzay/Katrine Marie Kragh
Kristoffer Kvalvik

Der bliver tilbudt attraktive skattefordele og rettigheder for homoseksuelle, når 19 europæiske byer kæmper om at blive EU’s lægemiddelagenturs nye hjem.

I Danmark tilbyder regeringen at betale EMA’s husleje i 20 år, men det er bare ét blandt mange bud på, hvordan man skaffer sig et agentur. Her gennemgår vi de 19 kandidater og deres tilbud.

Amsterdam, Holland

Holland er meget opsatte på at få EMA til deres hovedstad. Så opsatte, at byen har lovet at give EMA 18 millioner euro til eventuelle omkostninger i forbindelse med flytningen. Desuden bryster Amsterdam sig af at have et veludviklet velfærdssystem, som kan tilbyde skolegang og sundhed til de ansatte og deres familier. Familierne kan også se frem til en skattelettelse på op mod 30 procent i op til 96 måneder.

Se Hollands promoveringsvideo her.

Hjemmeside: www.netherlandsforema.eu

Athen, Grækenland

Her bliver der lagt tryk på Athens historiske og kulturelle baggrund. Grækenland er som bekendt civilisationens vugge, og landet tøver ikke med at nævne dette. ”Lægekunstens Fader” Hippókrates levede i det gamle Grækenland, og ansøgningen lægger ikke skjul på, at netop dette skulle gøre Athen særligt passende. Derudover loves der en færdig bygning, hvilket skulle gøre overgangen nemmere. Ansøgningen lægger også op til, at en aftale om at dække EMA’s omkostninger vil nås.

Hjemmeside: www.emathens.eu

Barcelona, Spanien

 

Barcelona har en eksisterende bygning til rådighed, Torre Glóries. Denne 144 meter høje kontorbygning bliver stolt fremvist i ansøgningen, hvor den spiller en stor rolle. Der bliver lovet hjælp til at finde bolig, skole til børn og arbejde til partnere af de ansatte. En folkeafstemning om Cataloniens uafhængighed den 1. oktober har dog sat en mindre kæp i hjulet, men Spaniens sundhedsminister mener ikke, at dette skulle være et problem.

Se Barcelonas promoveringsvideo her.

Bonn, Tyskland

 

Tyskland søger ikke kun om at blive EMA’s nye hjem – det vil også have fingrene i Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA). Der kan søges til begge, men man kan kun få én, og Tyskland vil efter sigende helst have EBA. Det har dog ikke afskrækket dem fra at præsentere Bonn som den ideelle by for EMA. Der bliver i ansøgningen lagt særlig vægt på Tysklands store hjemlige medicinalindustri, der skulle levere et godt miljø for agenturet.

Hjemmeside: www.closer-to-europe.eu

Bratislava, Slovakiet

Bratislava tilbyder ligesom mange andre kandidater en ny bygning. Den skal ligge i Bratislavas såkaldte Westend-bydel, der er et område præget af forretningsliv. En del af ansøgningen ligger vægt på Bratislavas tætte forbindelser til andre hovedstæder som Budapest, Wien og Prag. Apropos Prag, så har den tjekkiske regering trukket deres kandidatur tilbage og støtter nu deres nabo Slovakiet.

Se Slovakiets promoveringsvideo her.

Hjemmeside: www.sk4ema.sk

Bruxelles, Belgien

 

Byen, der huser EU-instutionerne Kommissionen, Rådet og Parlamentet, vil nu også være hjemsted for EMA. Bruxelles ansøgning har særligt fokus på, at byen allerede er hovedkvarter for Det Europæiske Patientforum, som er organisationen, der sørger for patienters rettigheder på EU-plan. Dette skulle ifølge ansøgningen gøre Bruxelles yderligere egnet. Også her har man tilbudt et nybygget hovedsæde til EMA.

Hjemmeside: http://www.ematobe.eu/

Bukarest, Rumænien

Rumænien er et af få EU-lande, der endnu ikke har et EU-agentur. Det vil landet gøre op med nu, og det har også lovet en ny bygning som hovedsæde. De nærmere detaljer om, hvordan bygningen skal finansieres, er fortrolige, men ingen tvivl om, at Rumænien er seriøse omkring deres kandidatur.

Hjemmeside: www.emabucharest.ro

Se Bukarests promoveringsvideo her.

København, Danmark

Vores helt egen hovedstad har meldt sit kandidatur. Der er generelt bred politisk opbakning til projektet, og København bliver flere steder nævnt som en af favoritterne. En smule modvind har dog ramt kandidaturet, da det kom frem, at regeringen har lovet EMA 20 års gratis husleje uden at informere Folketinget. Ikke desto mindre har selveste statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indsendt videoen, som du kan se nedenfor.

Hjemmeside: www.emacph.eu

Se Københavns promoveringsvideo her.

Dublin, Irland

Dublin bygger ikke mindre end tre bygninger, der skal huse EMA. Byen bliver spået en god mulighed, hvilket i høj grad skyldes, at der i ansøgningen bliver lagt tryk på muligheden for at de ansatte kan pendle fra London, hvis ikke de vil flytte. Hvis de derimod vil flytte til Dublin, har hovedstaden som den eneste blandt ansøgerne engelsk som hovedsprog, og de ansatte skal derfor ikke lære et nyt sprog. 

Hjemmeside: www.emadublin.ie

Se Dublins promoveringsvideo her.

Helsinki, Finland

Hovedstaden mod nord har offentliggjort deres ansøgning, der lægger særligt fokus på, at Det Europæiske Kemikalieagentur allerede har hovedsæde i Helsinki. Ifølge ansøgningen skulle dette give en særlig ”synergi” mellem de to agenturer, hvis EMA skulle ende i Finland. Helsinki bliver dog ikke spået store chancer for at ende med EMA.

Hjemmeside: www.emahelsinki.fi

Se Helsinkis promoveringsvideo her.

Lille, Frankrig

Endnu en storfavorit med en helt ny bygning, der efter planen skulle står færdig, når agenturet skal flytte. Lille har som mange andre produceret en video, der præsenterer byen som et optimalt sted, da byen ligger centralt i Europa. Desuden bliver man i ansøgningen præsenteret for de kulturelle fordele ved Lille. Såsom fransk vin og ost.

Hjemmeside: www.emainlille.eu

Se Lilles promoveringsvideo her.

Malta

Den lille ø-stat har kastet sig ind i kampen og tilbyder alt fra kultur til nemme transportmuligheder til resten af Europa grundet den eksisterende turistindustri. Den lille nation præsenterer sig selv som klar til at huse det store agentur og kan dertil lokke med godt vejr og strand.

Hjemmeside: www.ema.mt

Se Maltas promoveringsvideo her

Milano, Italien

Milano har tilbudt EMA det 32 etagers Pirelli Towers fra 1958. Det er altså mere end færdigbygget og klar til indflytning. Som noget særligt har Milano lagt særlig vægt på byens mangfoldighed og tolerance. I ansøgningen er der et helt kapitel dedikeret til byens særlige fokus på LGBTQI-rettigheder, og et andet kapitel fortæller om byens tilgængelighed for handicappede.

Hjemmeside: www.emamilano.eu

Se Milanos promoveringsvideo her.

Porto, Portugal

Portugal ændrede, grundet interne uenigheder, deres kandidatur fra hovedstaden Lissabon til den nordlige by Porto, hvor en bygning allerede er klar. Ansøgningen har fokus både på Portos status som en by på UNESCO’s liste over verdensarv, men også Portugals økonomiske fremgang, efter finanskrisen bliver udredt.

Hjemmeside: www.emainporto.eu

Sofia, Bulgarien

Bulgarien har ikke et agentur i landet endnu. Det er på trods af dets ti års medlemskab i Unionen. Landets ansøgning bærer dog ikke præg af en særlig stor lyst til at få EMA til hovedstaden Sofia. Som den eneste kandidat har landet hverken en video eller en hjemmeside, og ansøgningen er en meget kort en af slagsen, der udelukkende består af fire siders tekst – uden billeder eller grafik. Det er vel at mærke i forhold til andre ansøgninger, der kan bestå af op til 80 sider med alt fra grafik til billeder.

Stockholm, Sverige

Svenskerne har ligesom Danmark tilbudt at betale EMA’s husleje. Dog ikke i 20 år, men i tre. Udover udsigten til tre års gratis husleje, kan EMA se frem til at slå sig ned i et af verdens førende ligestillingslande, som videoen forklarer. Desuden vil direktøren og vicedirektøren for EMA samt deres familier få samme rettigheder og privilegier som diplomater. Svenskerne var blandt de første til at starte en arbejdsgruppe, der skulle udforme kandidaturet.

Hjemmeside: www.ematosweden.eu

Se Stockholms promoveringsvideo her

Wien, Østrig

Wien har hele otte bygninger, der kan bruges som EMA’s nye hovedkvarter. I buddet har byen lagt vægt på dens status som verdens bedste by at bo i. En placering den har haft i otte år i træk. Som forsker er der også visse skattefordele ved at flytte til Wien. En af disse er, at man kan få en bonus på 30 procent af ens løn til at dække eventuelle udgifter ved en flytning.

Hjemmeside: www.viennabusinessagency.at/international/emazing-vienna/ema-in-vienna/

Se Wiens promoveringsvideo her.

Warszawa, Polen

Bliver ikke spået store chancer. Blandt andet har Polens europaminister udtalt, at han ikke vil virke for frembrusende i jagten på EMA, hvilket står i kontrast til mange andre ansøgere. En bygning i Warszawa står klar, og som en ekstra gulerod har regeringen tilbudt gratis sprogundervisning til samtlige ansatte.

Hjemmeside: www.poland.pl/move-2-warsaw/

Se Warszawas promoveringsvideo her.

Zagreb, Kroatien

Byen har endnu ikke et agentur, hvilket kan hænge sammen med, at landet først indtrådte i EU tilbage i 2013. Byen har allerede en bygning til rådighed og kan derfor tilbyde en let overgang. Der bliver i ansøgningen gennemgået de forskellige kriterier, som byen lever op til, men der er ingen yderligere gulerødder, udover muligheden for at bo i Nikola Teslas hjemland. Derfor er byen også langt nede på listen over favoritterne.

Hjemmeside: www.emainzagreb.eu

Se Zagrebs promoveringsvideo her.

Dokumentation

Her er de seks kriterier, som ansøgningerne skal bedømmes på
31. juli er ansøgningsfristen for lande, der ønsker at komme i betragtning til at huse et af de to agenturer. I ansøgningen skal regeringerne forklare, hvordan lige netop deres land lever op til seks kriterier, som skal vægtes lige højt. De er:

1) Agenturet skal være kørende fra det øjeblik, briterne er ude af døren
Det indebærer, at der er en fungerende bygning, der kan huse de ansatte.

2) Der skal være til at komme til
Byen skal være velforbundet med en lufthavn med hyppige afgange til øvrige EU-hovedstæder, der kan kapere den høje volumen af besøgene til agenturet.

3) Der skal være adgang til international skolegang
De EU-ansattes børn skal kunne fortsætte deres uddannelse i det europæiske skolesystem.

4) Der skal være adgang til et solidt velfærdssystem
Ansatte og deres børn og ægtefæller skal have adgang til et fungerende sundhedsvæsen, socialt sikkerhedsnet og til et velfungerende arbejdsmarked.

5) Kontinuiteten skal sikres
Flytningen skal kunne udføres på en måde, som sikrer kontinuiteten i agenturernes virke. Det gælder både i forhold til, at de skal forblive operationelle, men også at der skal være et fagligt miljø at rekruttere i, hvis nogle nuværende ansatte ikke har lyst til at forlade London.

6) Geografisk spredning
Der er en målsætning om, at EU’s agenturer skal spredes grundigt ud i Unionen.

Ansøgningerne vil blive offentliggjort på Rådets hjemmeside, dog renset for eventuel følsom eller fortrolig information.

Læs mere om processen her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00