Snit af målinger: S og V står til markant fremgang ved EU-valget

TVIVL: S, V og R står lige nu til at blive vindere af europaparlamentsvalget, viser et vægtet snit af meningsmålinger. Men mange vælgere har slet ikke besluttet sig endnu. Og valgkampen kan komme DF til gode, siger eksperter.

Socialdemokratiets spidskandidat Jeppe Kofod kan glæde sig over, at S står til at gå frem fra tre til fire mandater i Europa-Parlamentet ved det kommende valg 26. maj.
Socialdemokratiets spidskandidat Jeppe Kofod kan glæde sig over, at S står til at gå frem fra tre til fire mandater i Europa-Parlamentet ved det kommende valg 26. maj.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard
Fakta
Hvem er i valgforbund med hvem?

Ved europaparlamentsvalget kan partierne indgå valgforbund, så et partis stemmer ikke går til spilde, hvis de får for få stemmer til at komme ind.
Partierne i et valgforbund puljer så at sige deres stemmer og fordeler mandaterne efter, hvor mange stemmer hvert enkelt parti i valgforbundet har fået.

Her kan du se, hvem de enkelte partier er i valgforbund med:
  • Radikale og Alternativet
  • Konservative, Liberal Alliance og Venstre
  • Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU
  • Socialdemokratiet og SF
Dansk Folkeparti indgår ikke i et valgforbund.

Søndag 26. maj kan blive en skidt dag for Dansk Folkeparti, SF, Konservative, Liberal Alliance og Alternativet. En rigtig god dag for Socialdemokratiet, Venstre, Radikale og Enhedslisten. Og en dag med blandede følelser for Folkebevægelsen mod EU.

I hvert fald hvis danskerne ender med at stemme på samme måde til europaparlamentsvalget, som de har givet udtryk for i meningsmålingerne i april måned.

Det første kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger op til EP-valget viser markant fremgang til S og V, mens Dansk Folkeparti står til at få halveret antallet af mandater fra de nuværende fire til to. 

Dokumentation

Sådan er prognosen lavet

Tallene er et et kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Greens/Børsen, Norstat/Altinget & JP, Kantar Gallup/Berlingske og Epinion/DR gennemført i den seneste måned.

I alt er der 2.992 interviews med i seneste opgørelse (fraregnet ved ikke-svar).

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger. Erfaringen er også, at gennemsnittet op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.

Den statistiske usikkerhed på snittet for de enkelte partier er højst +/- 1,6 procentpoint.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00