Stemningen svinger om retsforbehold: Flest vil stemme nej

MENINGSMÅLING: Flygtningskrisen giver medvind til nej-siden, mens afstemningen om retsforbeholdet nærmer sig. Venstre er dog fortrøstningsfulde og ruller ja-kampagne ud om få uger. 

Danskerne er i øjeblikket mindre begejstrede for en delvis ophævelse af retsforbeholdet, end regeringen ønsker. Her møder Lars Løkke Rasmussen (V) EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker i september.
Danskerne er i øjeblikket mindre begejstrede for en delvis ophævelse af retsforbeholdet, end regeringen ønsker. Her møder Lars Løkke Rasmussen (V) EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker i september.Foto: Bjarke Ørsted/Scanpix
Søren Elkrog Friis

Der er ingen tvivl om, at alle ja-partierne ville have skudt den her folkeafstemning langt væk, hvis de havde vidst, at flygtningekrisen var på vej.

Kasper Møller Hansen
Valgforsker, KU

Vi er slet ikke der endnu, hvor folk kvalificeret kan forholde sig til, hvad det handler om.

Morten Løkkegaard
EU-ordfører, Venstre

BRUXELLES: Det ser ud til, at de kommende måneder kan blive op ad bakke for regeringen og de øvrige partier, som ønsker sig et ja til afstemningen om retsforbeholdet den 3. december.

Flest danskere ville stemme nej, hvis der var valg i morgen, viser en ny meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget.

36 procent vil stemme nej, 31 procent vil stemme ja, mens 33 procent fortsat er i tvivl. Altinget har stillet det samme spørgsmål hver eneste måned siden januar, og det er nu første gang, at balancen er tippet til fordel for nej-sigerne. 

Dokumentation

Undersøgelsen er gennemført på Norstat Danmarks internetpanel

Sådan har vi spurgt
Vælgerne skal i år til folkeafstemning om det danske retsforbehold over for EU. Hvad vil du stemme, hvis afstemningen var i dag?

  • Jeg vil stemme ja for at få en ny ordning: 31%
  • Jeg vil stemme nej og beholde retsforbeholdet i sin nuværende form:  36%
  • Ved ikke:  33%

Kilde: Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1001 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 16. til 21. september 2015.

Se alle tallene her


0:000:00