Debat

Stine Bosse: EU er til for borgerne

DEBAT: Hvis vi i fremtiden skal have gavn af de økonomiske, geostrategiske og handelsmæssige fordele, som vi hidtil har haft gennem EU, skal vi genskabe tilliden til det tværnationale samarbejde i Europa, skriver Stine Bosse, landsformand for Europabevægelsen.

Tilliden til det tværnationale samarbejde i Europa skal genskabes, skriver Stine Bosse, landsformand for Europabevægelsen.
Tilliden til det tværnationale samarbejde i Europa skal genskabes, skriver Stine Bosse, landsformand for Europabevægelsen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stine Bosse
Landsformand i Europabevægelsen

EU er grundlæggende bygget demokratisk op. Men vi er i gang med at lave to systemer, og endda to systemer, som har tendens til at konkurrere med hinanden.

På den ene side har vi Europa-Parlamentet, som vi vælger, og som vælger Europa-Kommissionens formand. Parlamentet har gennem de seneste år fået mere magt, og de fleste af os vil sige godt det samme, da medlemmerne er direkte valgt af borgerne i de enkelte EU-lande.

Tilbage står at kunne få lov til at stemme på en ikke-dansk kandidat, som man måtte være mere politisk enig med end den danske mulighed. Men tydeligt er det, at Parlamentet er en politisk kampplads. På denne side er også Kommissionen. Den er det tætteste, vi kommer på en EU-regering, og består af kommissærer, som hvert enkelt land peger på, hvorefter Europa-Parlamentet godkender hver enkelt.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

På den anden side har vi regeringerne i de enkelte medlemslande. Ministerrådet, Topmødet (stats og regeringschefer) og de enkelte landes parlamenter. Mange af de spændinger, vi fra tid til anden er vidne til, ligger i "hvem bestemmer, når det kommer til stykket".

Nødvendigt at afgive suverænitet
De nationale parlamenter og regeringer har afgivet store mængder suverænitet, for at vi allerede er lykkedes med meget og gerne skulle lykkes med mere, men de har sjældent lyst til at flage det. For hvad skal de så lave? På det erhvervspolitiske område i Danmark stammer en stor del af lovgivningen fra EU. Direkte. Hele det finanspoliske område styres gennem det, der netop er drøftet så inderligt i forhold til Grækenland, nemlig de krav, Eurodeltagelsen stiller. Konvergenskravene.

De nationale parlamenter såvel som ministre har sjældent et problem med at gøre et EU-initiativ til deres, når det er populært blandt befolkningen. Tungere ligger det, når det er nødvendigt, men upopulært.

Stine Bosse
Landsformand i Europabevægelsen

For der ér politiske krav forbundet med møntunionen. De har blot ikke været håndhævet. Dét er problemet. I Danmark er vi også bundet af disse, idet kronen er bundet til Euroen, dette på grund af kæmpe værdi i valutastabilitet. Vores allerstørste samhandelspartnere er Eurolande. Men vi sidder uden for døren ved møderne om Euroen. Underligt, synes jeg.

Modviljen trives
Valgte til de nationale parlamenter såvel som ministre har sjældent et problem med at gøre et EU-initiativ til deres, når det er populært blandt befolkningen. Tungere ligger det, når det er nødvendigt, men upopulært. Så er det "det håbløse EU", der får skylden. Nationale parlamenter og regeringer skal jo vælges og vil gerne fremstå i et godt lys - eller rettere, de søger naturligvis efter popularitet, og går den, så går den.

På den anden side er det endnu ikke lykkes for hverken Europa-Parlamentet eller Kommission at gøre deres sager til folkenes. Hvor meget de end er det.

Med denne situation er det ikke underligt, at skepsis og direkte modvilje trives og næres. Det er derfor også netop i disse skæringer, at de næste års arbejde må lægges. EU's black box skal åbnes, og de nationale kræfter må udfordres på lødigheden af deres standpunkter.

Mediernes ansvar
Endelig finder vi midt i dette virvar af muligheder og trusler for fællesskabet - medierne.

Jeg vil ikke give dem skylden for noget som helst, men blot konstatere, at de er instrumentelle for at lykkes med projektet. Derfor skal der et helt nyt, mere oplyst og klogere mediearbejde til for at fremme fællesskabet. Ikke på bekostning af noget eller nogen, men for at give borgerne en reel indsigt i, hvor beslutningerne tages, og hvordan vi påvirker dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Bosse

EP-spidskandidat, Moderaterne, Formand, PlanBørnefonden, Bestyrelsesmedlem i Allianz, Assistancebolaget og DNB
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

0:000:00