Debat

Tænketank: Europa skal ud af sit digitale hængedynd

DEBAT: Modsat Donald Trumps forsøg på at fortolde amerikansk økonomi tilbage til kulalderen skal Europa gribe de digitale muligheder, som en gennemgribende digitalisering giver.

Foto: Søren Malmose/Tænketanken Europa
Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jan Høst Schmidt
Seniorrådgiver, Tænketanken Europa

Vi har i Danmark behov for at forbedre vores økonomi trods opjusterede væksttal fra Danmarks Statistik. Danmark har uanset opjusteringen stadig et produktivitets- og vækstproblem.

Vi kan givet gøre det bedre, og reformer er nødvendige, hvis vi stadig vil være blandt de rigeste økonomier i verden. Men som påpeget af blandt andre professor Nina Smith, så er yderligere reformer af arbejdsmarked, skattesystem og den offentlige sektor ikke politisk nemme løsninger, og afkastet af farbare reformer er næppe heller stort.

Modsat Donald Trumps forsøg på at fortolde amerikansk økonomi tilbage til kulalderen skal Europa tværtimod gribe de digitale muligheder og tackle de udfordringer, som en gennemgribende digitalisering indebærer.

Digitaliseringen bør bruges til at mobilisere de europæiske samfund om en positiv, fremtidsorienteret vækststrategi. Det er der brug for nu, da Europa efter alt at dømme skal stå på egne ben.

Jan Høst Schmidt
Tænketanken Europa

Digitalisering øger vækst i EU
Digitaliseringen med intelligente robotter og mere effektive produktionsprocesser i industrien, med hurtigere og mere sikker logistik via førerløse vare- og lastbiler og med behandling af stadig større datamængder og nye forretningsmodeller som Amazon, e-Bay, Airbnb og Uber kan sikre et hårdt tiltrængt løft i Europas produktivitet og økonomiske vækst.

I et studie om digitaliseringen i Europa anslår McKinsey Global Institute den digitale andel af BNP, dvs. forbrug, investeringer, offentlige udgifter og nettoeksport, til 8 procent i USA og 5 procent i EU.

Samtidig spiller virksomhedernes størrelse en afgørende rolle. Europa har færre virksomheder, som digitalt er helt fremme ved den teknologiske grænse, og de er mindre end i USA.

McKinsey skønner, at hvis lande og virksomheder i EU skaber en højere udnyttelse af digitalisering, vil EU’s BNP årligt kunne øges med 2.500 milliarder euro i 2025.

Sådanne makroøkonomiske beregninger skal tages med forbehold, men illustrerer alligevel et meget stort økonomisk potentiale ved en gennemgribende digitalisering af europæisk økonomi.

Strategi for grænseoverskridende e-handel
Kun EU kan skabe en fælles ramme for en grænseoverskridende e-handel for 500 millioner forbrugere og samtidig give virksomhederne fælles standarder og lovgivning, der kan accelerere omstillingen til en digitaliseret økonomi.

EU er blevet enig om en strategi for et digitalt indre marked. Kommissionen er ved at konkretisere strategien via en række forslag.

Forslagene må generelt hilses velkomne, men er ikke ambitiøse nok, hvis man skal sikre en mere gennemgribende digitalisering af EU’s økonomi.

Tænketanken Europa har offentliggjort rapporten Disrupting Europe – from laggard to digital frontrunner sammen med en række digitale danske virksomheder og interesseorganisationer i Bruxelles.

Rapporten kortlægger digitaliseringens muligheder og EU’s største udfordringer og giver samtidig anbefalinger til en mere ambitiøs strategi.

Mere fleksibel regulering
En mere fleksibel og ensartet regulering i EU er blandt anbefalingerne. EU-landene må i højere grad acceptere en strømlinet harmonisering af reguleringen i EU med en reduktion af nationale undtagelser og specifikke mærkesager.

Desuden skal ex-post konkurrencepolitik med overvågning af markederne erstatte den nuværende mere rigide sektorregulering for eksempel vedrørende adgangspriser til telenettet.

Indtil videre har Europa oplevet en mærkbar nettogevinst på over 11 millioner job i perioden 1999-2010 ifølge en analyse fra Centre for Economic Research, ZEW. Og for øjeblikket skaber it-sektoren ifølge EuroStat flest job i EU.

Det er imidlertid vigtigt, at en del af den nettogevinst, som skabes ved en digitalisering, bruges på at støtte omskoling, uddannelse og investeringer i nye job for at få flest mulige med i udviklingen.

Det kræver en klar og ambitiøs strategi i Danmark som i EU med aktiv deltagelse af erhvervsliv, fagforeninger, uddannelsesinstitutioner og politikere, nationalt som på EU-plan.

EU på egne ben
Digitaliseringen bør bruges til at mobilisere de europæiske samfund om en positiv, fremtidsorienteret vækststrategi.

Det er der brug for nu, da Europa efter alt at dømme skal stå på egne ben.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Høst Schmidt

Seniorrådgiver, Tænketanken Europa, fhv. direktør, EU-Kommissionen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1977)

0:000:00