Thorning blåstempler mediers EP-tyvstart

VALG: Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) siger god for, at danske medier offentliggør resultatet fra Europa-Parlamentsvalget, før alle de europæiske valgsteder er lukkede. De skal bare selv indsamle resultaterne, understreger hun.
Hvis de danske medier selv kan indsamle EP-valgresultatet før klokken 23.00 på søndag, er det ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ok, at de bliver offentliggjort.
Hvis de danske medier selv kan indsamle EP-valgresultatet før klokken 23.00 på søndag, er det ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ok, at de bliver offentliggjort.Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Per Bang Thomsen
Det kan godt være, at de danske medier formelt set ikke må offentliggøre hverken det danske eller det samlede valgresultat til Europa-Parlamentet, før alle valgstederne i Europa lukker klokken 23.00 på søndag.

Men hvis TV 2, DR og de andre danske medier selv kan indsamle valgresultaterne fra de enkelte afstemningssteder rundt om i landet, er det ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) helt i orden, at de offentliggør resultaterne løbende.

Det skriver hun i et brev til interesseorganisationen Danske Medier, DR og TV 2.

De danske medier har nemlig frygtet, at det ville ødelægge valgkampsdækningen, hvis resultaterne først måtte blive offentliggjort så sent på aftenen.

"På de afstemningssteder, hvor stemmeoptællingen er afsluttet inden kl. 23.00, meddeles resultatet de tilstedeværende inden kl. 23.00. Når resultatet er meddelt de tilstedeværende, kan det også meddeles til personer, herunder repræsentanter fra pressen, der ikke har været til stede, men som f.eks. telefonisk henvender sig til afstemningsstedet eller kommunen derom," skriver statsministeren i brevet.

På de afstemningssteder, hvor stemmeoptællingen er afsluttet inden kl. 23.00, meddeles resultatet de tilstedeværende inden kl. 23.00. Når resultatet er meddelt de tilstedeværende, kan det også meddeles til personer, herunder repræsentanter fra pressen.

Helle Thorning-Schmidt (S)
Statsminister

Her understreger hun, at hun godt forstår, hvorfor medierne gerne vil offentliggøre resultaterne før klokken 23.00.

"Medierne har en vigtig rolle med at skabe interesse for valget og med at formidle EU-stof til danskerne. Jeres brev viser, at I og de medier, I repræsenterer, tager det ansvar på jer. Det viser mediedækningen af valgkampen også," skriver Helle Thorning-Schmidt.

DR og TV 2 har taget initiativ til at indsamle valgresultaterne og tilbyde dem til nyhedsbureauerne, så der vil ske en løbende formidling af resultaterne, skriver Danske Medier i en pressemeddelelse.

Brevet fra statsministeren bliver mødt med behersket tilfredshed fra Ebbe Dal, formand for Danske Medier.

"Hvis man vil overholde reglerne, er det det muliges kunst. Og det er pænt af statsministeren, at hun peger på, at der er en pragmatisk løsning på problemet. Næste skridt kan dog være, at man tager reglerne op på et højere niveau i EU-systemet," siger han.

Dokumentation

Fra den 22.-25. maj er der valg til Europa-Parlamentet. Danskerne skal til valgstederne søndag den 25., og valgstederne lukker kl. 20. Men ifølge EU-reglerne må valgresultaterne først offentliggøres efter kl. 23, når de italienske valgsteder er lukkede.

Letland, Malta og Slovakiet skal stemme den 24., mens Irland holder valgdag den 23. maj. Storbritannien og Holland kommer til at vente længst på valgresultatet - de skal nemlig allerede stemme den 22. maj.

Valgresultaterne for de 28 lande bliver offentliggjort samtidig umiddelbart efter kl. 23 den 25. maj.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00