Thorning: EU giver os mere velstand

NYTÅRSTALE: Statsministeren afsatte i sin nytårstale et kapitel til EU efter 40 års dansk medlemskab. "Vi fik en stærkere stemme i verden, end vi ville have alene".
Foto: Dr.dk
Redaktionen

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) brugte et kapitel i sin nytårstale til - ved 40 året for Danmarks optagelse i EU - at fremhæve de fordele, Danmark har af det europæiske samarbejde.

"Før vi kom ind i det europæiske fællesskab, var der bekymringer. Kunne vi bevare det særligt danske? Kunne vi klare konkurrencen?

Her 40 år efter kan vi svare ja på begge spørgsmål.

Vi fik en stærkere stemme i verden, end vi ville have alene. Og vi fik mere velstand ved at handle med vores naboer," sagde hun blandt andet i EU-afsnittet, der gengives i fuld længde nedenfor.

Dokumentation

Vi viste også, at vi var klar til forandring, da Danmark kom med i det europæiske fællesskab. I dag er det 40 år siden. Det var en god beslutning.

Det europæiske samarbejde står for frihed og demokrati. Det er et fællesskab, der har samlet Europa, så Danmark i dag er omgivet af lande, der vil os det godt.

Det er et fællesskab, hvor vi tager ansvar for hinanden, også under krisen.

EU er ikke perfekt. Men vi skal huske på, at uden EU ville hvert land stå alene.

Før vi kom ind i det europæiske fællesskab, var der bekymringer. Kunne vi bevare det særligt danske? Kunne vi klare konkurrencen?

Her 40 år efter kan vi svare ja på begge spørgsmål.

Vi fik en stærkere stemme i verden, end vi ville have alene. Og vi fik mere velstand ved at handle med vores naboer.

Igen blev det nye til en styrke. Den erfaring skal vi bruge nu, hvor der sker store forandringer i verden.

Vi har i mange år nydt godt af at sælge varer til vores naboer og til USA. Det skal vi blive ved med. Men i de næste år vil nye vækstlande stå for halvdelen af verdens fremgang. Og vi skal selvfølgelig også være der, hvor væksten er.

I lande som Kina og Korea bliver befolkningen rigere med rekordfart. De får mere og mere brug for alt det, som vi er gode til i Danmark. Sunde fødevarer, grøn energi – og god ældrepleje.

Mange danske virksomheder arbejder hver dag stenhårdt på at få nye kunder og nye samarbejdspartnere. Det er vigtigt. Vi vinder på at handle med resten af verden. For eksport til Asien giver produktion og arbejdspladser i Danmark.

Og derfor lægger regeringen mange kræfter i at skabe flere eksportmuligheder.

Vi skal handle ude for at sikre vores arbejdspladser hjemme.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00