Thorning: Fordel hvis Danmark kommer med i euroen

EU: Danmark vil få større indflydelse på de ting, som alligevel påvirker os, hvis vi ikke har de danske EU-forbehold, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Venstre støtter Thorning, mens DF tvivler på gevinsten.
"Vi vil få mere indflydelse på forhold, som alligevel påvirker os - og som et lille land ellers ikke har særlig meget indflydelse på. Det er det, som EU dybest set handler om," siger Helle Thorning-Schmidt.
"Vi vil få mere indflydelse på forhold, som alligevel påvirker os - og som et lille land ellers ikke har særlig meget indflydelse på. Det er det, som EU dybest set handler om," siger Helle Thorning-Schmidt.Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Morten ØyenErik Holstein

Formelt set er det klart, at man vil kunne få en indflydelse. Det kan tilhængerne have ret i. Men jeg mener, det er yderst tvivlsomt, hvad det har af reelt indhold.

Kristian Thulesen Dahl (DF)
Partiformand
Fakta
Euroen er EU's fælles valuta. Den blev indført som elektronisk valuta den 1. januar 1999, og den 1. januar 2002 blev euroen indført som fysisk betalingsmiddel i 12 af EU's medlemslande. Kredsen af eurolande er siden blevet udvidet til 18 med Sloveniens, Maltas, Cyperns, Slovakiets, Estlands og Letlands optagelse i eurosamarbejdet. Danmark deltager ikke i eurosamarbejdet, men den danske krone har fra starten været tæt knyttet til euroen via fastkurssamarbejdet ERM II.

Kilde: EU-Oplysningen

Danmark bør en dag være med i eurosamarbejdet. Det mener statsminister Helle Thorning-Schmidt, som slår endnu et slag for, at Danmark på længere sigt skal endnu tættere ind i det europæiske samarbejde.

I regeringsgrundlaget varsles en folkeafstemning i denne valgperiode om det danske rets- og forsvarsforbehold, men den er udskudt på ubestemt tid. Det ændrer dog ikke ved, at det vil være i Danmarks interesse at være med, lyder det fra statsministeren. Og det gælder også i eurosamarbejdet.

"Jeg mener dybest set, at det vil være en fordel at være med i euroen. Men det ligger ikke lige for at tage en afstemning om euroen," siger Helle Thorning-Schmidt.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00