Thorning giver dødsstødet til europaaftale

SAMARBEJDE: Den politiske aftale om afstemningen om retsforbeholdet erstatter en ny europapolitisk aftale, som ellers har været på vej i to år. Alligevel er både udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og Venstre tilfredse.

Den nye "Aftale om Danmark i Europol" træder i stedet for en større europaaftale. 
Den nye "Aftale om Danmark i Europol" træder i stedet for en større europaaftale. Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Morten Øyen

På den baggrund tænkte vi, at der ikke var meget tilbage til en egentlig europapolitisk-aftale på nuværende tidspunkt.

Martin Lidegaard (R)
Udenrigsminister

Arbejdet for en ny stor europapoltisk aftale er efter flere dødskramper endeligt lagt til hvile.

Fakta
Danmarks europapolitik:
Efter det danske nej til Maastricht-traktaten blev syv af Folketingets partier enige om det såkaldte nationale kompromis i oktober 1992. Aftalen dannede udgangspunkt for den danske regerings drøftelser med de daværende øvrige 11 EU-lande.

Den seneste brede aftale om den danske europapolitik blev indgået mellem Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre og Ny Alliance i februar 2008.

Indledning til "Aftale om Danmark Europol"

Vi er enige om, at Danmarks interesser og værdier varetages bedst gennem et stærkt europæisk samarbejde. Det er gennem medlemskabet af EU, at Danmark får den indflydelse, som bringer store fordele for både danske borgere og virksomheder. Særligt et lille land med en åben økonomi som Danmark bliver dybt påvirket af udviklingen i resten af Europa og verden. Derfor skal Danmark være så tæt på kernen af EU som muligt. Og derfor skal Danmark have færre – og ikke flere – forbehold. Det er grundlaget for, at Danmark kan varetage sine interesser bedst muligt som et aktivt og stærkt medlemsland, der vil præge samarbejdet inden for rammerne af traktaten samt leve op til sine forpligtelser i EU-samarbejdet.Retsforbeholdet vil inden længe betyde, at Danmark ikke længere kan deltage i det europæiske politisamarbejde (Europol). På den baggrund indgår vi en aftale om at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning, som giver valgfrihed, så Danmark kan deltage i de dele, vi ønsker og stå uden for de dele, Danmark ikke ønsker.

Kilde: Ft.dk og stm.dk

Det slog statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fast, da hun sammen med partilederne fra Radikale, SF, Venstre og Konservative onsdag præsenterede ”Aftale om Danmark i Europol”, der er en aftale om, at danskerne skal til folkeafstemning om en omdannelse af retsforbeholdet inden marts 2016.

”Det, vi er enige om nu, er rammen for vores europapolitiske arbejde. Det vil sige, at det ikke længere er nødvendigt at have en decideret europapolitisk aftale,” sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt under pressemødet i Statsministeriet.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00