Thorning vil have forgrønnet EU’s investeringsplan

TOPMØDE: Der er opbakning til EU-Kommissionens nye milliard-investeringsplan fra EU’s stats- og regeringschefer. Danmark vil dog have gjort planen mere grøn, understreger statsministeren.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har sendt et brev til den nye formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, hvor hun understreger vigtigheden af, at EU's nye investeringsfond koncentrerer sig om grønne tiltag.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har sendt et brev til den nye formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, hvor hun understreger vigtigheden af, at EU's nye investeringsfond koncentrerer sig om grønne tiltag.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: EU’s chefer gav torsdag aften deres støtte til den 2350 milliarder kr. store investeringsplan, som EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, for nylig løftede sløret for.

Ved et kort og kontant topmøde i Bruxelles, der sluttede en dag før tid, bakkede de 28 regeringschefer op om de foreløbige linjer i planen, som skal få private investorer til at smide milliarder i nye projekter ved at stille med risikovillig kapital.

Planen er at skabe en fond, der læner sig op ad garantier fra EU-budgettet og EU’s egen bank, den Europæiske Investeringsbank, på lidt over 150 milliarder kr. Samtidig skal et ekspertpanel hjælpe med at udpege de projekter, der er særligt rentable at tage fat på. Til sammen skal det få tiltrække investeringer på et 15 gange så stort et beløb.

Ingen penge på bordet
EU-Kommissionens formand håber på, at flere lande også vil lægge penge i fonden for at kunne tiltrække endnu mere kapital.

Ingen af de 28 stats- og regeringschefer ville dog torsdag aften binde sig til at komme til lommerne. Heller ikke den danske.

”Det er alt for tidligt at afgøre, om Danmark skal skyde offentlige midler i fonden,” siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Modregnes i budgettet
EU-Kommissionen har stillet landene i udsigt, at den vil se med venlige øjne på pengeindsprøjtninger til fonden, når den opgør, om EU-landene holder sig inden for Unionens stramme budgetregler. Gældsplagede lande som Italien og Frankrig har skubbet på for en mere generel lempelse af kriterierne i EU’s stabilitets- og vækstpagt for den slags ”gode” investeringer.

Det kom der dog ikke enighed om på topmødet, hvor ideen afvistes på det stærkeste af den tyske kansler, Angela Merkel.

”Vi har sagt, at vi vil blive ved med at overholde reglerne,” sagde hun efter mødet.

Mere grønt, tak
Helle Thorning-Schmidt kom til Bruxelles med et ønske om, at investeringer skal ske særligt på energi- og klimaområdet.

Sammen med den svenske statsminister, Stefan Löfven, opfordrede Thorning Kommissionen til at give forrang til nye grønne tiltag som energieffektivisering, bæredygtige biobrændstoffer og havvindmøller.

”Vi skal sikre, at vi peger på projekter, som bidrager til den grønne omstilling i Europa,” sagde hun, men indrømmede også, at det var en dagsorden, de stod ret alene med.

”Der er ikke nogen tvivl om, at det er Danmark og Sverige, der er mest optagede af, at investeringsfonden skal bruges til at bringe EU i en grønnere retning. Det skal man ikke lægge skjul på, for det er sådan, det er. Men jeg bemærker også, at Kommissionen også er positiv over for den del af diskussionen. Så jeg håber, det kan nyde fremme, når Kommissionen kommer med det konkrete forslag,” siger statsministeren.

Atomkraft eller ej?
Den østrigske kansler er dog også bekymret for, hvad det er for nogle projekter, der i sidste ende bliver finansieret. Særligt i lyset af, at en række lande har meldt store atomkraftsprojekter ind som mulige kandidater til at få støtte fra fonden.

”Det er vigtigt, at planerne er nyttige, men også bæredygtige. I forhold til energi, er det så grøn energi eller atomkraft? Det er vi langt fra at være enige om,” sagde Werner Faymann efter mødet

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker gjorde klart ved mødet, at han vil komme med det konkrete lovgrundlag for fonden til januar. Målet er, at den skal være klar til brug til sommer næste år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00