Debat

Tørnæs: Et nyt efterår på EU's kampplads

DEBAT: Efteråret på EU's kampplads er sat i gang. Den første kamp bliver Europa-Parlamentets godkendelse af den nye Kommission. Men kommissærerne slipper ikke gennem nåleøjet, med mindre de har klare svar på, hvordan vi løser Europas største udfordringer. Det skriver Ulla Tørnæs (V). 

Foto: Venstre.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulla Tørnæs (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Europa-Parlamentet har taget hul på et nyt efterår.

Et af Europa-Parlamentets første kampe i den tunge klasse bliver godkendelsen af den nye Kommission. Her har Parlamentet fået styrket sin medindflydelse og kan for alvor vise sine muskler, når vi skal godkende Kommissionen.

Står det til mig, slipper de nye kommissærer ikke igennem nåleøjet, medmindre de har klare ambitioner for, hvordan vi løser Europas største udfordring: at skabe ny vækst og nye arbejdspladser, en solid økonomi og et EU, der beskæftiger sig med de store ting og lader medlemsstaterne om de mindre og nationale ting.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Venstres svar på vækstudfordringen er klar. Vi skal fjerne de barrierer, der begrænser vores virksomheder for at handle i EU, så vi får et åbent marked, der sætter skub i jobskabelsen.

Det indre marked er en af EU's største successer. En halv million danske arbejdspladser er afhængige af eksport til det indre marked, men det kan blive endnu bedre. Vi skal afbureaukratisere den administration, som virksomheder er underlagt, så de administrative byrder ikke skygger for virksomhedernes handlekraft. Vi skal udnytte det potentiale, som det indre marked giver os, ved at etablere et velfungerende indre marked for serviceydelser, så danskerne kan købe den billigste forsikring, hvad enten det er i Holland eller i Danmark. Vi skal sikre, at vores ressourcer udnyttes bedst muligt, så vi kan sælge vores overskud af vindmølleenergi til vores europæiske naboer. I EU skal vi bruge kræfterne der, hvor de gør den største forskel for danskerne og danske virksomheder.  

Venstres svar på vækstudfordringen er klar. Vi skal fjerne de barrierer, der begrænser vores virksomheder for at handle i EU, så vi får et åbent marked, der sætter skub i jobskabelsen.

Ulla Tørnæs (V)
MEP

Europapolitisk aftale skal på plads
Det er ikke alene i EU, at de store europapolitiske slag skal stå de næste måneder. Vi venter fortsat på, at regeringen tager initiativ til nye forhandlinger om den europapolitiske aftale. Regeringen meldte i starten af sommeren ud, at den ville indkalde til forhandlinger i august, men langt inde i september har vi stadig intet hørt. Det er på ingen måde godt nok.

Venstres prioriteter for aftalen er klare. Danmark skal stå i forreste geled, når retningen for EU skal lægges. I Venstre sidder vi ikke i hjørnet med armene over kors. Vi tager ansvar for, hvilken retning EU skal bevæge sig i. Vores prioritet er klar. Vi skal skabe ny vækst og nye arbejdspladser i Danmark og i EU. Vi skal sikre, at Danmark fortsat kan deltage i EUROPOL, så vi har et klart svar på den grænseoverskridende kriminalitet. Derudover skal vi have en mere robust og rimelig løsning på EU-borgeres ret til danske velfærdsydelser.

Fornuftig adgang til velfærdsydelser
Men vi kan ikke løse det hele i Danmark. I udvalget for beskæftigelse og social sikring, hvor jeg er næstformand, skal vi blandt andet behandle spørgsmålet om EU-borgeres adgang til danske velfærdsydelser.

Overskriften for mit arbejde i udvalget er, hvordan vi sikrer balancen mellem arbejdskraftens frie bevægelighed og retten til nationale velfærdsydelser. Det er uansvarligt ikke at kigge på ret og rimelighed i forhold til, hvor man betaler skat og det at modtage velfærdsydelser. For når en EU-borger kan komme til Danmark og modtage børnepenge fra den første dag på det danske arbejdsmarked, er balancen skredet.

Efteråret på EU's kampplads er sat i gang. Vores linje er klar: EU skal fylde meget i forhold til at skabe vækst og beskæftigelse gennem et velfungerende indre marked og nye frihandelsaftaler. EU skal modsat fylde lidt, når det gælder områder, som medlemsstaterne bedst selv regulerer - eksempelvis retten til at modtage danske velfærdsydelser. Vi går helt ind i maskinrummet, så vi får skubbet EU i den rigtige retning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Tørnæs

Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00