Debat

Tørnæs: Lad EU komme til Danmark

DEBAT: På trods af, at EU påvirker os på en lang række områder, har vi i Folketinget ikke en direkte debat med EU-Kommissionen om, hvordan EU sætter sit aftryk på Danmark og danske love. Det skal der laves om på, skriver Ulla Tørnæs (V).

Vi mangler en direkte debat med EU-Kommissionen om, hvordan EU sætter sit aftryk på Danmark og danske love, skriver Ulla Tørnæs (V).
Vi mangler en direkte debat med EU-Kommissionen om, hvordan EU sætter sit aftryk på Danmark og danske love, skriver Ulla Tørnæs (V).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulla Tørnæs (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

I Folketinget har vi tradition for, at alle folketingsmedlemmer nogle gange årligt samles i folketingssalen og drøfter stort og småt.

Det giver anledning til, at vi på tværs af partier, mellem oppositionen og regeringen og mellem støttepartierne kan gå i dybden med de emner, der påvirker Danmark og danskerne.

På trods af, at EU og EU-lovgivningen påvirker os på en lang række områder, har vi i Folketinget ikke en direkte debat med EU-Kommissionen om, hvordan EU påvirker Danmark og danske love. Det skal der laves om på, og derfor har jeg foreslået, at en af EU-kommissærerne en gang årligt deltager i en debat i Folketinget.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Brug for styrket dialog
Mange danskere føler sig afkoblet fra EU. Mange føler ikke, at deres stemmer bliver hørt, og mange har svært ved at se behovet for, at vi laver fælles europæiske regler. Det er jeg ked af, for vi er ikke afkoblet, vi bliver hørt, og vi har glæde af et stærkt fælles regelsæt. Men følelsen er der, og den skal tages alvorligt. Og det er ikke kun os danskere, der går med den følelse. Tværtimod går følelsen af manglende dialog, forståelse og kobling igen i langt de fleste EU-lande. Den bedste kur mod manglende forståelse er styrket dialog.

Man kan sammenligne EU-kommissionen med en regering. Det er Kommissionen, der har ret til at fremsætte forslag, og derfor er det Kommissionen, der i høj grad sætter den politiske dagsorden. Derfor er det også et problem, hvis ikke Kommissionen har forståelse for og fingerspidsfornemmelse med de nationale parlamenter og dermed med EU's befolkninger.

En årlig debat, hvor en EU-kommissær møder i Folketinget og svarer på spørgsmål og tager imod input fra folketingsmedlemmerne, vil være et vigtigt skridt i den rigtige retning.

Ulla Tørnæs (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

EU-Kommissionen i Danmark 
Vi har i EU i de seneste år taget skridt i den rigtige retning i forhold til at involvere de nationale parlamenter i arbejdet i EU. Men vi har kun fokuseret på den ene side af ligningen - de nationale parlamenters involvering i arbejdet i EU. Vi har ikke haft fokus på, hvordan EU bedre kan komme de nationale parlamenter i møde. En årlig debat, hvor en EU-kommissær møder i Folketinget og svarer på spørgsmål og tager imod input fra folketingsmedlemmerne, vil være et vigtigt skridt i den rigtige retning.

I Venstre vil vi EU. Vi vil det europæiske samarbejde, og vi vil et stærkere EU. Men vi vil også et bedre EU. Vi klapper ikke i hænderne og klapper hælene sammen, hver gang vi ser et blåt flag med gule stjerner på. Tværtimod forholder vi os realistisk til det europæiske samarbejde, og vi siger ærligt, at der er dele af samarbejdet, vi vil have mere af, og der er dele af samarbejdet, der skal forbedres. Forskellen mellem Venstre og de EU-skeptiske partier er, at i stedet for at stå på en ølkasse og brokke sig søger vi konstruktive løsninger.

Vi kan ikke stå alene
Når man føler manglende forståelse og afkobling, kan man gøre to ting. Man kan brokke sig og lægge afstand, eller man kan blive bedre til at tale sammen. I Venstre ser vi ikke noget alternativ til EU. 500.000 danske arbejdspladser er direkte afhængige af EU's indre marked.

Hvis vi skal løse energikrisen, klimakrisen, og hvis vi skal stå stærkt over for Putins aggressioner, skal vi ikke stå alene. Vi skal stå sammen. Og vi skal blive bedre til at tale sammen. En årlig debat mellem Folketinget og EU's 27 andre nationale parlamenter og en EU-kommissær vil være et vigtigt skridt i den rigtige retning. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00