Tysk EU-skepsis kan bryde ud i fuldt flor

TYSKLAND: De tyske EU-skeptikere i Alternative für Deutschland kom lige præcis ikke ind i den tyske forbundsdag ved valget i sidste måned. Det kan dog ændre sig ved europaparlamentsvalget til næste år. Historiker forudser, at de tyske euroskeptikere vil få op til ti procent af stemmerne.
Både historiker Karl Christian Lammers (t.v.) og EU-parlamentariker Bendt Bendtsen (K)(t.h) mener, at tyske EU-skeptikere har gode chancer for at blive valgt til Europa-Parlamentet.
Både historiker Karl Christian Lammers (t.v.) og EU-parlamentariker Bendt Bendtsen (K)(t.h) mener, at tyske EU-skeptikere har gode chancer for at blive valgt til Europa-Parlamentet.Foto: Mediehuset
Rikke Albrechtsen
Fakta
EuropaMagasinet er Altinget.dk's tv-program om, hvad der rører sig i EU-politikken både ude og hjemme. Udsendelserne kan ses på DK4 eller findes på bideo.dk.
Tyskland har aldrig haft en tydelig EU-kritisk stemme repræsenteret i det politiske landskab, men det står til at ændre sig.

Sådan lyder vurderingen fra historiker Karl Christian Lammers fra Københavns Universitet. Han forudser, at mange tyskere vil sætte deres kryds ved det euroskeptiske Alternative für Deutschland (AfD), når de skal stemme til europaparlamentsvalget til foråret.

"Vi risikerer, at de får op til 10 procent af de tyske vælgere bag sig til maj næste år," siger Karl Christian Lammers i tv-programmet EuropaMagasinet, som Altinget.dk producerer for DK4.

Tysk vrede over unionen
Ved valget til Forbundsdagen i sidste måned var det spritnye parti helt oppe at kysse spærregrænsen på fem procent, men nåede lige akkurat ikke at blive repræsenteret på tinge. Ifølge lektoren er det en overraskelse, at partiet ikke kom ind. Han peger på, at mange tyskere har været utilfredse med at skulle være hovedbidragsyder til de hjælpepakker, der har været med til at holde nødstedte eurolande flydende gennem de sidste år.

"Vi ved, at skepsis med hensyn til håndteringen af eurokrisen er større end de 4,7 procent af stemmerne, de endte med at få," siger historikeren.

Ud af euroen
Alternative für Deutschland har kun eksisteret siden april måned, hvor det blev sat i verden med det formål at få Tyskland ud af euroen så hurtigt som muligt. I løbet af under et halvt år lykkedes det at få omkring to millioner tyskere med på den idé.

Stemmerne har AfD primært hentet fra højrefløjen blandt kansler Angela Merkels konservative i CDU og CSU og blandt de liberale i FDP, som ikke klarede spærregrænsen denne gang. Også miljøpartiet De Grønne har tabt vælgere til EU-skeptikerne. Det gælder i mindre grad også socialdemokraterne i SDP og Die Linke på den yderste venstrefløj.

"De har sådan set kunnet fiske stemmer overalt. Den største overraskelse er, at opbakningen er størst i det tidligere DDR. Der ligger de på syv procent af stemmerne," siger Karl Christian Lammers.

Blivende kraft eller døgnflue
Han påpeger, at det er et tegn på, at AfD ikke kun mobiliserer EU-skeptikere, men også andre typer af protestvælgere, som ikke føler sig repræsenteret blandt de partier, der traditionelt dominerer tysk politik.

"De går også imod den store indvandring i Tyskland. De ønsker at begrænse den og kan dermed godt forekomme lidt fremmedfjendsk," siger han.

Historielektoren understreger, at det er for tidligt at sige, om AfD kan udvikle sig til en reel magtfaktor i tysk politik.

"Vi må afvente tiden frem mod europaparlamentsvalget. Hvis de formår at holde sammen og får en position i parlamentet, som giver dem en mulighed for at få penge til at bygge en organisation op, så tror jeg, de bliver en blivende kraft," siger han.

Mere skeptisk Europa
Medlem af Europa-Parlamentet for Konservative Bendt Bendtsen, gør klart, at Alternative für Deutschland bare er én ud af mange EU-kritiske stemmer, som kan komme til at gøre sig gældende i Strasbourg og Bruxelles de næste fem år.

"Det parlament, vi vil få i foråret 2014, bliver et meget mere skeptisk parlament," siger Bendt Bendtsen (K).

"Det er en tendens, vi er ved at se flere steder i Europa. Dem, der er imod det europæiske projekt, vokser i øjeblikket. Det gør de også i Danmark," understreger han.

Se historiker Karl Christian Lammers fra Københavns Universitet og det konservative medlem af Europa-Parlamentet Bendt Bendtsen udlægge, hvad det tyske valg betyder for det europæiske samarbejde i Europa-Magasinet på DK4 i aften, mandag d. 14 kl. 19. Programmet kan også ses her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets Maritime Netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

0:000:00