Udvanding af udviklingsmål kaldes stor fejltagelse

BISTAND: Der er oprør blandt bistandsorganisationer over, at EU’s udviklingsministre udvander tidsperspektivet for, hvornår de skal opnå deres mål om tilsammen at donere 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand.

Ideen om at lade verdens rige lande give 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand så dagens lys for 45 år siden. Det er dog ikke lykkedes endnu.
Ideen om at lade verdens rige lande give 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand så dagens lys for 45 år siden. Det er dog ikke lykkedes endnu.Foto: Colourbox
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: ”Et tomt løfte”, ”en fejltagelse” og ”skuffende vagt” er nogle af de reaktioner, som EU’s udviklingsministre er blevet mødt med, efter de i denne uge valgte ikke at sætte en dato på, hvornår Unionen skal leve op til sin målsætning om at levere mindst 0,7 procent af blokkens bruttonationalindkomst på bistand til udviklingslandene.

EU-landene gav i 2005 hinanden håndslag på, at de i 2015 ville være nået i mål. Realiteten er, at kun fire lande i dag lever op til forpligtelserne, og at EU tilsammen i år kun vil lægge anslået 0,42 procent af BNI i udviklingsmidler. Ifølge Ministerrådets udregninger efterlader det en manko på 287 milliarder kr. alene i år.

Derfor har mange lande vægret sig ved at sætte en ny, håndfast tidsramme op, fordi de finder det urealistisk, at landene skulle nå til de højder inden for den nærmeste fremtid.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00