Ukraine: Vi bøjer os ikke for pres fra Rusland

Q&A: Ukraines EU-ambassadør ser en underskrevet handels- og associeringsaftale mellem EU og Ukraine som en ligeså stor begivenhed som Berlinmurens fald. Aftalen bliver en ”game changer”, der kan sikre Ukraine en europæisk identitet. Ruslands reaktion ændrer ikke Ukraines kurs mod EU.
Foto: Colourbox
Kristian Andersen

En underskrevet samarbejdsaftale med EU bliver for Ukraine en ligeså signifikant begivenhed, som da Berlinmuren faldt i 1989. Sådan lød det fra Konstantin Jelisieiev, der er Ukraines EU-ambassadør og særlig rådgiver til Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, da han mandag gæstede Europabevægelsen i Dansk Metals hovedkontor i København.

Aftale bliver "game changer"
Meget er derfor på spil for Ukraine, når man til november mødes til EU-topmødet i Vilnius, hvor målet er at kunne underskrive en stor handels- og associeringsaftale mellem EU og Ukraine, der dermed kan knytte Ukraine tættere til EU.

Hvad betyder en handels- og associeringsaftale med EU for Ukraine?

"Vi har aldrig været så tæt på vores strategiske mål om at komme endnu tættere på EU. Aftalen kan blive en "game changer" for hele vores region. Den vil ændre Ukraine drastisk. Jeg vil gå så vidt som til at sige, at en handels- og associeringsaftale med EU vil være en ligeså signifikant begivenhed som Berlinmurens fald," siger Jelisieiev og fortsætter:

Fakta

EU-topmødet i Vilnius bliver afholdt 28. - 29. november. EU og Ukraine er blevet enige om en aftale, men har endnu ikke underskrevet den.

Ukraine skal leve op til visse betingelser fra EU, blandt andet fremskridt på menneskerettighedsområdet.

Ukraine er kommet langt med reformer, men en stor knast i forhandlingerne er stadig den tidligere ukrainske regeringschef Julia Timosjenkos skæbne.

"Man kan se aftalen som en køreplan for Ukraine - en køreplan, der civiliserer landet, sikrer fundamentale friheder og tager kampen effektivt op mod korruption. Ukraine vil gå fra at være et post-sovjetisk land til at være et europæisk land med en europæisk identitet."

Rusland forsøger at få Ukraine til at indgå i Ruslands egen toldunion, Den Eurasiske Union (EAU), med Hviderusland og Kasakhstan. Er det ikke en mulighed, I overvejer?

Men lad mig slå det fast med det samme: For os handler en associeringsaftale med EU om værdier, og de er ikke til salg.

Konstantin Jelisieiev
Ukraines EU-ambassadør og særlig rådgiver til præsidenten

"Rusland og Ukraine har rigtigt nok mange fælles interesser. Rusland er vores største handelspartner, og vi har en fælles kultur og sågar fælles sprog. Men lad mig slå det fast med det samme: For os handler en associeringsaftale med EU om værdier, og de er ikke til salg. Det afgørende er fundamentale rettigheder, frihed og kampen mod korruption," understreger Jelisieiev.

Kæmpe pres på Ukraine
Det er uklart, hvordan Rusland vil reagere, hvis Ukraine underskriver aftalen med EU. Rusland har længe forsøgt, både med pisk og gulerod, at forhindre en underskrivelse af aftalen.

I sommer forbød de russiske myndigheder for eksempel import af den populære ukrainske chokoladefabrikant Roshens produkter til Rusland af "helbreds- og sikkerhedsmæssige årsager," som det hed.

Også Litauen, der for tiden har EU's formandskab, har oplevet, at eksportører er udsat for toldinspektioner ved den russiske grænse hyppigere og mere grundigt end tidligere. Så sent som 7. oktober indførte Moskva sågar et importforbud rettet mod mejerivarer fra Litauen.

Frygter du ikke Ruslands reaktion, hvis I underskriver en aftale?

"Der er et kæmpe pres på Ukraine udefra, og vi lider store tab på den måde. Vi har hele tiden forventet et pres fra Rusland, som også har forsøgt sig med gulerødder på det seneste. De har blandt andet tilbudt os billigere gas og lettere adgang til det russiske marked," siger Jelisieiev.

Men forventer du ikke negative reaktioner?

"Vi vil vise omverdenen, at vi vælger den europæiske vej. Som sagt er værdier ikke til salg. Men aftalen er ikke et dilemma mellem EU eller Rusland. Det er uklart, men jeg forventer faktisk, at anspændtheden mellem Rusland og Ukraine mindskes, hvis vi underskriver en aftale med EU. Så bliver Rusland nødt til at vænne sig til, at vi vender os mod Europa. Vi bøjer os ikke for pres," slutter Konstantin Jelisieiev.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00