Debat

V: Danmark er afhængig af EU og ikke omvendt

DEBAT: Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance påstår, at Danmark kan klare sig uden EU. Men påstanden er intet mindre end naiv, politisk uredelig og et tegn på selv-overvurdering, mener Jess Myrthu (V), der er kandidat til Europa-Parlamentet.
Foto: Venstre.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jess Myrthu (V)
Kandidat til Europa-Parlamentet 

Selvovervurdering, naivitet eller grov politisk uredelighed?

Vælg selv. Mindst ét af disse begreber er et grundlæggende element i den argumentation, der bruges af de politikere, der hævder, at Danmark udmærket kan klare sig uden for EU.

Selvovervurdering, fordi standpunktet vidner om en tro på, at vi danskere er så gode og så betydningsfulde, at alle andre vil betale for - eller på anden måde yde en stor indsats for - at være sammen med danskere.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Naivitet, fordi det vidner om manglende realitetssans, blandt andet udtrykt i mangel på erkendelse af de ubestridte fordele, der er forbundet med Danmarks fulde medlemsskab af EU. For eksempel det faktum, at over 500.000 danske arbejdspladser er direkte afhængige af det indre marked.

Politisk uredelighed, fordi politikerne i den uhellige alliance af Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance taler direkte mod bedre vidende, når de hævder, at Danmark sagtens kan opnå fordelene ved medlemskab af EU uden fuldt og helt at tage del i fællesskabets ansvar og arbejde.

Den uhellige alliance af Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance taler direkte mod bedre vidende, når de hævder, at Danmark sagtens kan opnå fordelene ved medlemskab af EU uden fuldt og helt at tage del i fællesskabets ansvar og arbejde.

Jess Myrthu (V)
Kandidat til Europa-Parlamentet

Analyserer man den generelle retorik fra deltagerne i dette mærkelige politiske sammenrend, opdager man, at den rummer alle tre begreber på én gang.

Yde for at nyde 
Fru Merkel og de andre statsledere i Europa vil gerne have Danmark fuldt og helt med i samarbejdet. De vil gerne fortsat give os mere indflydelse end vi egentligt er berettiget til i forhold til indbyggertal. Men at tro, at de vil acceptere et Danmark, der vil yde uden at nyde, er det rene nonsens.

Selv de rige nordmænd må acceptere at blive sat hen i krogen, når der diskuteres og træffes afgørelser. Først når vi - de fuldgyldige medlemmer af fællesskabet - har afgjort, hvordan vi synes tingene skal gøres, bliver nordmændene inviteret indenfor. Er det den situation, danskerne ønsker? Næppe.

Men det er den realitet vi bliver præsenteret hvis DF/Enhedslistens mission mod forventning skulle få gang på jord.

Det samme er tilfældet i forbindelse med de internationale frihandelsaftaler, EU er ved at få på plads med blandt andet USA. Tror nogen virkelig, at et isoleret Danmark ville have nogen chance for at få bare en smule indflydelse på sådan en aftale? Nej. Amerikanske handelsinteresser i Danmark kan ligge på et meget lille sted, mens det modsatte er - netop modsat.

Danmark er afhængig af fuldt EU-medlemskab 
I min valgkamp og gennem hele min professionelle karriere har jeg ikke mødt mange virksomheder, der sagde, at de ønskede mindre EU.

Til gengæld har jeg med stor interesse læst den engelske pendant til DI, Confederation of British Industry's, rapport om mulighederne for en alternativ model for Storbritannien.

CBI konkluderer entydigt, at der for Storbritannien ikke findes en model, der giver de samme eller flere fordele end fuldt medlemskab af EU. Og rapporten påpeger samtidig, at det er de små og mellemstore virksomheder - dem, der skal drive væksten - der bliver ramt hårdest, hvis Storbritannien ikke fastholder sit medlemskab. Jeg er tilbøjelig til at tro, at det samme gælder for Danmark. 

Både Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance glemmer, at det er Danmark, der er afhængigt af EU og ikke EU, der er afhængig af Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jess Myrthu

Kommunikationsrådgiver, stifter af og fhv. partner i Jøp, Ove & Myrthu, fhv. DR-Christiansborg-journalist
journalist (DJH 1969)

0:000:00