Debat

V: Facebooks skæve censurpolitik må ikke gå upåagtet hen

DEBAT: De seneste ti år har Facebook revolutioneret 1,7 milliarder verdensborgeres kommunikation. Siden synes denne revolution at være steget Mark Zuckerberg og holdet bag Facebook til hovedet, skriver Morten Løkkegaard (V).

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Facebook skal ikke krænke brugere og begrænse ytringsfriheden. Men hvad stiller vi op, når ISIS bruger Facebook til at dele terrorrelateret materiale? Eller unge laver hadske debatfora med det på sinde at krænke andre?

Morten Løkkegaard
Venstre

I disse dage er det 10 år siden, at Facebook åbnede op for at også brugere, der ikke studerede på Harvard i USA, kunne bruge det sociale medie. Meget er sket siden da. Med sine 1,7 milliarder brugere og de daglige 2,3 milliarder billeder, tekster, videoer osv. der bliver delt, er alle kommet med - unge som gamle - overalt i den frie verden.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det skaber naturligt et enormt potentiale for debat, dialog og åbenhed - en markedsplads at boltre sig på for ytringsfriheden!

Facebooks ansvarsfraskrivelse
Men hvad er Facebooks ansvar, når computerstyrede algoritmer styrer mediets censurpolitik? Og kan stifter og frontmand Mark Zuckerberg blive ved med at ansvarsfraskrive sig, hvilket indhold der ligger på mediet?

I løbet af sommeren har adskillige episoder igen vist, hvordan Facebook kontrollerer og sletter indhold, der ikke lever op til reglerne.

Censur af napalm-angreb og Røde Mor
Der var den nøgne pige fra Vietnam, der flygter efter et napalm-angreb, et par kult-bryster af Røde Mor, som Vejle Kunstmuseum ikke måtte reklamere for, anklager om at promovere prodemokratiske kræfter i USA og for et par år tilbage Peter Øvigs bryster i sin ”Hippie”-bog.

Det er ikke krænkende indhold - det er historie, og det er vores kultur. Denne censur skærer det ud i pap: at status quo ingenlunde er holdbar.

Kommissionen må bryde tavsheden
Jeg har rettet henvendelse til Kommissionen for at lægge pres på. Der må klarhed over, om Kommissionen lever op til sit ansvar om at forsvare EU's grundlæggende princip - ytringsfriheden.

Kommissionen har indtil nu været forbavsende vægelsindet. Nu må vi have klarhed.

Grundlæggende og helt principielt er det en enkel sag. Facebook skal ikke krænke brugere og begrænse ytringsfriheden. Men hvad stiller vi op, når ISIS bruger Facebook til at dele terrorrelateret materiale? Eller unge laver hadske debatfora med det på sinde at krænke andre?

Facebook har ansvaret i sidste ende
Selvom Kommissionen kommer på banen, er det naturligvis vigtigst, at også Facebook kommer op af stolen. Ansvaret ligger i sidste ende her og ikke hos lovgiveren.

Facebook og Zuckerberg må indse, at de bærer et stort ansvar. Dialog er den bedste vej - uden at de også denne gang kan smyge sig udenom. Den kulturelle forskellighed og mangfoldighed må vi ikke tage for givet; den skal der kæmpes for. Hver dag - også på Facebook.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Løkkegaard

Næstformand, Renew Europe, MEP (V), kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

0:000:00