Debat

V: Hvorfor vente med en afstemning om retsforbeholdet?

DEBAT: Statsministeren bør fremrykke en folkeafstemning om retsforbeholdet. Venter vi for længe, risikerer vi, at Danmark kommer til at stå uden for det europæiske politisamarbejde, skriver Jakob Ellemann-Jensen (V).

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skal fremrykke afstemningen om retsforbeholdet, mener Jakob Ellemann-Jensen (V).
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skal fremrykke afstemningen om retsforbeholdet, mener Jakob Ellemann-Jensen (V).Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jakob Ellemann-Jensen (V) 
EU-ordfører 

Regeringen taler meget om at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet, men reelt ser man blot til, mens Danmark bliver til et fristed for kriminelle fra hele Europa. Problemet er, at Danmark står til at ryge ud af det europæiske politisamarbejde, Europol, allerede næste år.

Det skyldes, at EU-landene er blevet enige om et nyt regelsæt for Europol, der vil betyde, at vores retsforbehold træder i kraft. Det efterlader Danmark i den situation, at vi enten kan tage en folkeafstemning om retsforbeholdet og erstatte det med en tilvalgsordning, eller vi kan i stedet stille os på sidelinjen, når det gælder bekæmpelsen af børneporno, tyvebander og narkohandel.

Hvorfor vente til sidste øjeblik?
Efter tre års ventetid har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) endelig taget skridtet til at udskrive en folkeafstemning om en tilvalgsordning og således efterleve sit eget regeringsgrundlag. Det er glædeligt, men også beklageligt, at vi skal vente til klokken er fem minutter i tolv, før regeringen endelig reagerer.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Regeringens europapolitik bevæger sig med en zombies hastighed. Mere død end levende. Helt i tråd hermed har statsministeren lagt op til et langvarigt analysearbejde, der skal skabe grundlag for en folkeafstemning. Hvad der umiddelbart lyder som en god ide, virker snarere som et forsøg på at forhale beslutningen, så folkeafstemningen først kommer på den anden side af et folketingsvalg. For hvorfor igangsætter man først analysearbejdet nu - her tre år inde i valgperioden? Problemstillingen med retsforbeholdet er ikke ligefrem ny. Venstre har faktisk længe gjort opmærksom på den.

Danmark på sidelinjen
I bedste fald svigter Helle Thorning-Schmidt sit ansvar ved ikke at leve op til sine egne løfter. I værste fald ruller vi den røde løber ud for de kriminelle.

Mens regeringen analyserer og planlægger en folkeafstemning, skrider forhandlingerne frem om regelsættet for Europol, mens Danmark blot kan se på.

Jakob Ellemann-Jensen (V)
EU-ordfører

For mens regeringen analyserer og planlægger en folkeafstemning, skrider forhandlingerne frem om regelsættet for Europol, mens Danmark blot kan se på. Dermed risikerer vi, at Danmark, selv hvis vi stemmer ja til en tilvalgsordning, kan ende med midlertidigt at stå uden for politisamarbejdet, fordi vi ikke har nået at få det juridiske grundlag på plads i Folketinget.  

Statsministeren bør derfor sætte skub i analysearbejdet, så vi kan få fremrykket en folkeafstemning. Derfor opfordrer jeg til, at regeringen hurtigt indkalder det europapolitiske flertal til forhandlinger om, hvordan Folketinget vil gøre brug af en tilvalgsordning, så vi kan få sat en dato på en folkeafstemning. Dermed kan vi effektivt smække døren i for den grænseoverskridende kriminalitet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00