Debat

V: Messerschmidts uansvarlighed når nye højder

DEBAT: Da Morten Messerschmidt (DF) i starten af april foreslog at afskaffe landbrugsstøtten med et snuptag, gamblede han med 140.000 danske arbejdspladser i fødevaresektoren, skriver Ulla Tørnæs (V).
Foto: Venstre.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulla Tørnæs (V)
Spidskandidat til Europa-Parlamentet

Det sker efterhånden så tit, at Morten Messerschmidt (DF) kaster om sig med urealistiske og uansvarlige forslag, at man dårligt registrerer det længere.

Men da Morten Messerschmidt i starten af april foreslog, at afskaffe landbrugsstøtten med et snuptag, nåede urealismen og uansvarligheden nye højder.

Med Morten Messerschmidts brokke-tilgang til alt, der foregår i EU, kommer han end ikke i nærheden af at have den indflydelse, det kræver at fjerne landbrugsstøtten.

Uansvarligt forslag 
Men værst af alt er det et dybt uansvarligt forslag, fordi Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti gambler med 140.000 danske arbejdspladser i fødevaresektoren.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

I stedet bør vi få en realistisk debat om, hvordan vi arbejder hen imod et reelt støttefrit landbrug med lige konkurrencevilkår i hele EU.

Venstre er enige i, at landbrugsstøtten skal fjernes. Men det skal ske under ordnede forhold, der sikrer et reelt støttefrit landbrug. Derfor har vi foreslået, at en afskaffelse af landbrugsstøtten skal gå hånd i hånd med en konkurrencegaranti for landbruget, der skal sikre, at en afskaffelse af landbrugsstøtten ikke fører til en renationalisering af landbruget rundt omkring i EU.

Hvis vi fjerner landbrugsstøtten med Morten Messerschmidts snuptag, så begynder andre EU-lande med meget større statskasser end den danske at støtte landbruget gennem nationale ordninger.

Ulla Tørnæs (V)
Kandidat til Europa-Parlamentet

Vi risikerer nemlig, at hvis vi fjerner landbrugsstøtten med Morten Messerschmidts snuptag, så begynder andre EU-lande med meget større statskasser end den danske at støtte landbruget gennem nationale ordninger. Så er vi ikke kommet videre på europæisk plan, men vi har derimod sat omkring 140.000 danske arbejdspladser i fødevaresektoren i spil. Det vil Venstre naturligvis ikke være med til.

Danske landmænd er dårligere stillet
Hvis den danske fødevaresektor skal have de bedst mulige vilkår, skal vi sikre ens konkurrencevilkår i hele EU. Det gælder for landbrugsstøtten, og det gælder for implementeringen af EU-regler i de enkelte lande.

I dag kan vi se, at Danmark - som vi kan kalde en rigtig EU-duks - implementerer EU-regler langt mere restriktivt end andre EU-lande. Det betyder, at danske landmænd bliver stillet dårligere i konkurrencen med deres europæiske kolleger.

Derfor har Venstre foreslået, at vi indfører et scoreboard på landbrugsområdet, som vi kender fra det indre marked. Det skal vise, hvilke lande der er bagud med implementeringen, og hvilke lande der er foran med implementeringen. Det vil sikre, at vi skaber ens vilkår for EU's landmænd og styrker danske landmænds konkurrenceevne.

Landbrugs- og fødevaresektoren er et vigtigt erhverv i Danmark. 140.000 arbejdspladser og knap 150 milliarder eksportkroner kommer fra fødevareerhvervet. Når de mange arbejdspladser og eksportkroner skal repræsenteres i EU, er det simpelthen ikke nok at brokke sig og stille urealistiske forslag.

Der skal konstruktive løsninger og fornuftige forslag til. Landbrugserhvervet og EU er for vigtigt til, at man kan kaste om sig med urealistiske og uansvarlige forslag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Tørnæs

Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00