Velkommen til EU-INFO på Altinget | EU

OVERBLIK: Altinget | EU har samlet en række artikler, der giver en overskuelig introduktion til, hvad EU er, hvorledes institutionerne hænge sammen og hvad der er de centrale emner.
Kristoffer Hecquet

Siden 2. Verdenskrig er samarbejdet i Europa blevet skabt lag på lag og er stadig under udvikling. I 1993 trådte samarbejdet i kraft som en Union, men der kommer fortsat nye medlemmer til, traktaterne bliver ændret og nye samarbejdsområder opstår.

I dag nærmer EU's politiske struktur sig den, vi kender fra Danmark, men stadig er der mange afvigelser og særlige forhold, der gør, at man alligevel er nødt til at kigge nærmere på beslutningsprocessen, for at finde ud af, hvordan EU fungerer.

Altinget | EU har her forsøgt at skabe en overskuelig EU-informationsside, der kort forklarer den centrale struktur, og præsenterer nogle af de centrale emner i EU lige nu. Du kan navigerer i boksen til højre eller læse mere om emnerne herunder.


Institutionerne

EU's politiske struktur er spredt ud over en lang række institutioner fordelt over hele kontinentet. Men i forhold til Unionens beslutningsprocedure er der tre af dem, der er særligt vigtige. Disse tre giver vi en lynintroduktion til herunder:

Fakta

Kommissionen: Europas teknokratregering

Europa-parlament: EU's Folketing

Rådet: Danmarks stemme

 
Danske EU-organisationer
I Danmark findes der en række organisationer, der beskæftiger sig politisk med EU og Europa generelt. Disse organisationer kan du lære mere om i vores introduktion herunder:

Europa-relaterede organisationer i Danmark

 
Undervisningsmaterialer 
Der findes en række nyttige materialer på dansk der kan anvendes i undervisningssammenhæng. Her er en gort oversigt over nogle af de bedste:

- Altinget.dk og Folketingets EU-Oplysning har sammen udviklet en dybdegående valgtest til Europa-Parlamentsvalget 2014, hvor spørgsmålene er formuleret af de unge selv. Besøg testen her 

- Oplysningsforbundet DEO har udført en omfattende undervisningsportal med temaer om blandt andet EU-valget. Besøg siden her 

- DR Gymnasium her en god overskuelig undervisningsside om EU og valget. Besøg siden her

- På Bideo findes et omfattende bibliotek af EU-debat og information i lyd og billede. Besøg Bideo.dk

- Undervisningsministeriets undervisningsportal EMU.dk tilbyder en god oversigt over dansk undervisningsmateriale om EU. Besøg "EU på skemaet" her 


Aktuelle emner
Et af de største politiske emner i EU er, hvad de fælles penge skal bruges til. Det er en kamp om, hvilke lande der skal betale hvor meget, og om hvor pengene skal placeres. For at gøre forhandlingerne lettere har man fremlagt en strategi for, hvilke områder der skal prioriteres, for eksempel miljø, uddannelse bekæmpelse af arbejdsløshed mv. Strategien kaldes EU 2020, da dette er skæringsåret for målsætningerne.

EU 2020 er dog blevet udfordret af den rådende økonomiske krise, der i EU i sær har myntet sig i en gældskrise, der har medført hårde nedskæringer og stor arbejdsløshed til følge. En af de redskaber man har diskuteret til at komme krisen til livs er bl.a. indførelse af en skat på finansielle transaktioner, som Altinget | EU har dækket intensivt. For at give et overblik over disse emner har vi samlet relevante artikler i disse emnegrupper:

EU's budget

EU 2020

Gældskrisen

EU's beskæftigelsesstrategi

Europæisk finansskat

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00