Vestager indleder retsopgør med Google

KONKURRENCE: EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager anklager internetgiganten Google for ulovligt at udnytte sin dominerende position på markedet for internet-søgninger. 

Foto: Europa-Kommissionen
Lise-Lotte Skjoldan

Europa-Kommissionen med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen indleder nu formelt et opgør med internetgiganten Google, som Kommissionen anklager for at ulovligt udnytte sin dominans på markedet for internet-søgninger.

Det sker med en såkaldt klagepunktsmeddelselse (statement of objections), hvor Kommissionen for første gang formelt fremlægger en liste af anklagepunkter mod Google. Det er første skridt i et retsligt opgør, der kan tage årevis.

Anklagerne går på Googles shopping-service, Google Shopping, som EU anklager for systematisk at placere Google Shopping højere i søgeresultaterne. Kommissionens foreløbige synspunkt er, at shoppingservicen udgør et ulovligt misbrug af Googles dominerende position på det generelle søgemarked.

Samtidig indleder Kommissionen en dybdegående undersøgelse af Googles mobile platform, styresystemet Android.

Kommissionen har i fem år undersøgt forskellige dele af Googles virksomhed for at misbruge deres dominerende størrelse på markedet. Tre gange har Kommissionen og Google forsøgt at indgå forlig om sagen, men hver gang er det faldet på gulvet. Margrethe Vestager overtog sagen i november 2014, efter hendes forgænger Joaquin Almunia genåbnede undersøgelserne i september.

Google selv afviser onsdag anklagerne:

"Vi er i al respekt meget uenige i nødvendigheden af at udstede en klagepunktsmeddelelse, og vi ser frem til at fremlægge vores side af sagen i de kommende uger," skriver Amit Singhal, senior vice president i Google Search på Googles europæiske blog.

Allerede i tirsdag aften, da nyheden kom frem om, at Kommissionen var klar med et klagepunktsmeddelelse, gik et internt brev rundt i Google, hvor de forholdte sig til anklagerne.

"Det her er selvfølgelig meget skuffende nyheder, især for søgemaskine-holdet, der har arbejdet så hårdt for at skabe en fremragende oplevelse for vores brugere de seneste 16 år," skriver de i brevet, hvor de til gengæld også understreger, at de selv mener, at de har en god sag.

Kommissionen har magt til at udskrive bøder i størrelsen af ti procent af Googles årlige globale omsætning, skriver Financial Times. Google omsatte i 2014 for lidt over 60 milliarder euro, så bøden kan dermed blive i omegnen af seks milliarder euro. 

Google har nu ti uger til at svare på Kommissionens anklager.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00