Vindere af Danmarks Nobelpris er fundet

Tre britiske forskere modtager "The Brain Prize", som er Danmarks svar på en nobelpris. De vinder prisen for banebrydende forskning i, hvordan hjerner bærer sig ad med at lære, huske og navigere.

Camilla Kamstrup

Tre britiske hjerneforskere, Timothy Bliss, Graham Collingridge og Richard Morris, er dette års modtager af "The Brain Prize". En pris, der betegnes som verdens største hjerneforskningspris, Danmarks svar på en nobelpris og en personlig hæderspris på intet mindre end én million euro.

Vinderne er offentliggjort i en pressemeddelelse, hvori det fremgår, at de modtager prisen for at have foretaget banebrydende forskning i, hvordan den menneskelige hjerne bærer sig ad med at lære, huske og navigere. De tre forskere har blandt andet vist, hvordan nervecellerne i hjernens hippocampus samarbejder for dermed at give grundlag for, at mennesket kan huske.

Fonden for Grete Lundbecks Europæiske Hjerneforskningspris står bag prisen og har til formål at hædre "fremragende europæiske hjerneforskere og at styrke samspillet mellem dansk og europæisk hjerneforskning".

Formanden for fondens bedømmelseskomité begrunder valget:

"Timothy Bliss, Graham Collingridge og Richard Morris har tilsammen løftet sløret for, hvordan hjernen kan ændre sig gennem erfaring og dermed gøre det muligt for os at lære nyt og at tilpasse os vores omgivelser. Forskerne har også givet os bedre redskaber til at forstå alvorlige sygdomme som depression, epilepsi og stofafhængighed. En sådan indsats fortjener anerkendelse."

Prisen uddeles for sjette gang og tildeles i år af Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik den 1. juli 2016. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00