Wanna be EU-ambassadør for Trump undsiges af Det Hvide Hus

UDIPLOMATISK: Manden, der hævder at være Trumps næste EU-ambassadør, Ted Malloch, har skudt med skarpt mod Unionen i månedsvis og fået EU-politikere op i det røde felt. Men nu afviser Det Hvide Hus, at han overhovedet har været kandidat.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, mødtes torsdag med blandt andre formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk. Mødet gik ikke specielt godt.
Den amerikanske præsident, Donald Trump, mødtes torsdag med blandt andre formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk. Mødet gik ikke specielt godt.Foto: Scanpix / Thierry Charlier
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Tirsdag eftermiddag på en hemmelig adresse bag en dør uden skilt i udkanten af Bruxelles’ EU-kvarter. Et lille konferencerum er pakket med en udvalgt skare af diplomater, lobbyister og journalister, der er kommet for at se manden an, der hævder at være Donald Trumps førsteprioritet til jobbet som USA’s EU-ambassadør

Ted Malloch hedder den 64-årige amerikaner på scenen. En forhenværende diplomat, akademiker og konsulent, som belejligt har begivet sig til Bruxelles, lige da hele byen er på vej ind i den slags dødsspiral af politiberedskab, afspærringer og demonstrationer, som hører med til et 30 timers amerikansk præsidentvisit til EU’s institutioner og NATO.

Malloch er her dog ikke i nogen officiel kapacitet, understreger han.

Men han undersælger ikke sin egen betydning, og skal man forstå ham ret, så er det ham, EU kommer til at have med at gøre, når den nye amerikanske administration får sat skub i processen med at udnævne nye folk på de diplomatiske topposter.

”Jeg var meget involveret i valgkampagnen, og jeg er meget tæt på Det Hvide Hus. Jeg mener at vide, at de læser, hvad jeg skriver,” siger han.

Fejlslagne EU
Derefter kaster han sig ud i en længere bandbulle mod de institutioner, han ønsker at præsentere sine diplomatiske akkreditiver til.

”Det bliver mere og mere åbenlyst, at det nuværende europæiske projekt har slået fejl,” er hans åbningsreplik.

”EU er blevet mere udemokratisk, mere begrænset af et oppustet bureaukrati og mere uhæmmet anti-amerikansk.”

”Hvis jeg var jer, ville jeg notere mig, at den globale arkitektur har ændret sig. Den har bevæget sig mod at støtte sig mere på suveræne stater og væk fra integrerede blokke og overnationale enheder. I Trumps verden er fremtiden ikke, som den var. Vores måde at håndtere EU på vil også ændre sig,” lyder advarslen.

Vasker sine hænder
Der er bare ét problem. Lidt over et døgn senere vil først amerikanske Wall Street Journal og efterfølgende Financial Times få bekræftet fra både Det Hvide Hus og det amerikanske udenrigsministerium, at Ted Malloch ikke er og aldrig har været kandidat til posten som USA’s næste topfigur i Bruxelles.

Det sætter et punktum for flere måneders spekulationer i, hvem den mand er, som ellers har floreret på talrige medieplatforme og i offentlige sammenhænge som Trumps særligt udpegede.

Hidtil har Trump-administrationen ikke ønsket at kommentere på Mallochs kandidatur og har dermed hverken af- eller bekræftet, om den tidligere professor, senest ansat ved Henley Business School under Reading Universitet i Storbritannien, var Trumps kommende mand i Bruxelles.

Det har givet ham frit lejde til at turnere med sit budskab om, at euroen er på vej mod kollaps, om Brexit som en fantastisk demokratisk udbrydergestus og om utaknemmelige europæere, der føler sig truet af amerikanerne og derfor gør alt, hvad de kan, for at stække deres virksomheder.

Just say no
Hans mange udfald mod Unionen fik i februar formændene for de store politiske grupper i Europa-Parlamentet til at skrive et fælles protestbrev til EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker og formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, hvor de bad de to EU-chefer om ikke at tage imod Mallochs akkreditiver som ambassadør, hvis han skulle blive udvalgt.

Beskeden fra Bruxelles til Washington har da også været, at det var et bekymrende valg til posten.

Både Financial Times og tyske Die Zeit har gravet i Mallochs fortid og fundet talrige eksempler på, at amerikaneren har pyntet sig med lånte fjer. Hans CV er blevet kulegravet, og aviserne fandt, at flere af de universiteter, han hævder at have haft prestigefyldte professorater og fellowships hos, ikke kunne bekræfte hans påstande.

Han anklages også for at have smurt lidt for tykt på ved blandt andet at påstå, at han var blevet slået til ridder af den britiske dronning, blevet rost til skyerne af Margaret Thatcher og nomineret til en Emmy-pris for en tv-dokumentar, han havde været involveret i. Selv hans påståede slægtskab med den amerikanske præsident Theodore Roosevelt betvivles.

Måske-måske ikke
Om Malloch nogensinde var kandidat til jobbet, er svært at sige.

Han sagde selv tirsdag i Bruxelles, at han to gange havde været til jobsamtale i Trump Tower, at han havde været igennem baggrundstjek hos Trumps transitionshold, og at han var blevet spurgt, hvilken post han gerne ville have.

Han er også tydeligvis inde i varmen hos hoforganet Breitbart, som Trumps chefstrateg Steve Bannon var leder for, til han blev hentet med ind i Det Hvide Hus. Malloch har skrevet flere debatindlæg til mediet i løbet af de seneste måneder, og det var også her, han kom med sit alenlange modsvar mod Financial Times-anklagerne.

Over for Financial Times kaldte Malloch onsdag aften Washingtons afvisning af hans kandidatur for ”falske nyheder”.

Én som mig
Imens kan EU-boblen fortsætte med at spekulere over, hvem der så bliver Trumps udsending til institutionerne.

Efter torsdagens første møde mellem den amerikanske præsident og EU-lederne står det klart, at europæerne ikke skal regne med business as usual i det transatlantiske forhold.

Derfor er det måske trods alt værd at hæfte sig ved Ted Mallochs svar, da han blev spurgt til det i Bruxelles tirsdag:

”Vi må vente og se. Men jeg tror, at hvem end Trump vælger til den stilling, så bliver det en person, som ligner mig. Det bliver ikke nogen fra det gamle regime. De kommer ikke til at hente nogen fra Udenrigsministeriets indre. Det bliver én, som kommer fra Trumps verden, og som sætter Amerika først,” sagde Ted Malloch.

Dokumentation

Blå bog:
Theodore Roosevelt Malloch – Ted i daglig tale – er en amerikansk akademiker og forfatter, født i 1952. Han var fra 1988 til 1992 ansat ved FN’s Økonomiske Kommission for Europa. Han har skrevet en række bøger om management og politik og er konsulent i sin egen virksomhed, Global Fiduciary Governance. Han har haft en række akademiske stillinger, senest ved Henley Business School ved Reading Universitet.

Han blev længe tippet til at blive USA’s næste ambassadør til EU.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

0:000:00