Forsvarsunionen styrkes, men Danmark står udenfor

Ifølge en ny Eurobarometer-måling støtter 70 pct. af danskerne forsvarssamarbejdet i EU. Men dansk deltagelse blokeres af det 23 år gamle forsvarsforbehold. I 2016 har EU imidlertid fremlagt en række forslag som vil styrke og udbygge EU’s forsvarssamarbejde. Det gør en fornyet diskussion af det danske forsvarsforbehold presserende.

I september 2016 fremlagde Tyskland og Frankrig en fælles erklæring om deres intention om at styrke EU’s forsvarssamarbejde. Deres erklæring kom i kølvandet på Storbritanniens beslutning om at træde ud af EU. Storbritannien har siden årtusindskiftet bremset for et tættere forsvarssamarbejde, men nu er en række nye initiativer på vej. De kan potentielt isolere Danmark forsvarspolitisk i Europa.

De nye initiativer fra EU skal øge effektiviteten, synligheden og effekten af forsvarssamarbejdet, forstærke udviklingen i militært udstyr og styrke den europæiske forsvarsindustri. Med faldende forsvarsbudgetter i Europa kan bedre koordination af militærinvesteringer fremtidssikre Europas forsvar.

Et styrket forsvarssamarbejde i EU behøver ikke at kollidere med NATO. Initiativerne kan også komme NATO til gode, da det vil forbedre og effektivisere de europæiske forsvar, som NATO benytter i militære operationer. Både NATO og EU har i en fælles erklæring fra juli 2016 lovet at øge deres samarbejde, og har garanteret en minimal grad af overlap organisationerne imellem.


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget