Debat

Ministre enige om 19 modtræk til ny æggeskandale

FØDEVARESVINDEL: På et møde om den europæiske skandale om forgiftede æg blev medlemsstaterne og Kommissionen enige om 19 konkrete foranstaltninger, der skal styrke EU's indsats mod fødevarebedrageri.

Kommissæren for sundhed og fødevaresikkerhed Vytenis Andriukaitis glædede sig efter ministermødet over, at det var lykkedes at lave 19 konklusioner, der skal være med til at dæmme op for fødevarekriser i fremtiden.
Kommissæren for sundhed og fødevaresikkerhed Vytenis Andriukaitis glædede sig efter ministermødet over, at det var lykkedes at lave 19 konklusioner, der skal være med til at dæmme op for fødevarekriser i fremtiden.Foto: Dario Pignatelli/EU
Sine Riis Lund

Jeg blev ansat på Altinget i august 2014, og jeg er i dag redaktør på Altinget Embedsværk, som jeg startede op fra ny ved min ansættelse. I denne periode har jeg også været redaktør for Altinget Fødevarer fra august 2014 til september 2021 og redaktør for Altinget Digital fra august 2022 til udgangen af februar 2024.

Jeg blev uddannet journalist i 2009 fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, hvorefter jeg i fem år arbejdede på avisen Kommunen. Jeg har desuden en bachelor i jura fra Aarhus Universitet.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forurenede æg har de seneste måneder skabt overskrifter i store dele af Europa.

Tirsdag mødtes EU's fødevareministre så i Bruxelles for at finde ud af, hvordan EU-landene fremover skal håndtere fødevarekriser som æggesagen og svindel i produktionen i det hele taget.

Som modtræk til fødevarebedragere blev de sammen med EU-Kommissionen enige om 19 konkrete foranstaltninger.

Blandt andet blev det slået fast, at risikokommunikationen mellem medlemsstaterne og Kommissionen skal forbedres, herunder skal den hurtigere ud til den brede offentlighed på en mere sammenhængende måde.

Mijlø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) deltog i ministermødet oven på æggeskandalen, hvor æg er blevet inficeret med insektmidlet fipronil.
Mijlø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) deltog i ministermødet oven på æggeskandalen, hvor æg er blevet inficeret med insektmidlet fipronil. Foto: Jennifer Jacquemart/EU

Det skal være lettere at sikre hurtig fælles risikovurdering, og så vil medlemslandene og Kommissionen overveje, hvordan man kan etablere en »fødevaresikkerhedsofficer« i hver medlemsstat for at sikre, at informationer flyder så hurtigt og effektivt som muligt.

Derudover sagde medlemslandene også god for at deltage i regelmæssige kriseøvelser og anden form for træning, der kan opbygge et godt europæisk kriseberedskab.

Ødelæggende for tilliden
Kommissæren for sundhed og fødevaresikkerhed glædede sig efterfølgende over medlemslandenes store opbakning til konkret at handle for at håndtere fødevarekriser som æggeskandalen. Denne sag opstod, fordi belgiske og nederlandske høns var blevet behandlet for blodmider med det ulovlige insektmiddel, fipronil, hvorefter giftstoffet gik i æggene.

"Svindelsager som denne skader offentlighedens tillid til fødevaresikkerhed og kan muligvis være med til at ødelægge tilliden til særligt fødevareindustrien. Misforståelser og svigagtig praksis fra nogle få bør ikke have så ødelæggende effekter," sagde Vytenis Andriukaitis.

Foreløbigt er der fundet fipronil i bedrifter i ti europæiske lande. Der er endnu ikke fundet fipronil i danske bedrifter.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) mener da også, at de danske myndigheder har ageret lige efter bogen.

"Generelt må jeg sige, at vi i Danmark har håndteret denne sag hurtigt og effektivt, både af æggeerhvervet og de involverede myndigheder. Det tyder på, at vi generelt står godt rustet til den slags kriser,” siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Se listen over de 19 konklusioner fra ministermødet her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Vytenis Andriukaitis

Fhv. EU-kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed (Socialdemokratiet, Litauen)
cand.med. (Kaunas Uni. 1973), speicallæge i karkirurgi (Vilnius Uni. 1983)

0:000:00