Året der gik: Skyttegravskrigen er tilbage

TILBAGEBLIK: Det har været et helt igennem dramatisk år på fødevare- og miljøområdet med flere store politiske aftaler og en væltet minister. Landbrugserhvervet og de grønne organisationer er ikke længere venner, men er hoppet tilbage i skyttegraven.

Tidligere miljøminister Eva Kjer Hansen (V) kom mange gange i skudlinjen i det forgange år. Til sidst måtte hun gå af, efter Konservative udtrykte mistillid.
Tidligere miljøminister Eva Kjer Hansen (V) kom mange gange i skudlinjen i det forgange år. Til sidst måtte hun gå af, efter Konservative udtrykte mistillid.Foto: Lars Helsinghof /Altinget
Hjalte T. H. Kragesteen

Vi er i foråret 2013.

Den daværende røde regering har netop præsenteret Natur- og Landbrugskommissionen, som skulle sikre en lys fremtid for både natur og landbrug. Grønne organisationer var glade, landbruget var glade, og i Folketinget var begejstringen også at finde i begge sider af Folketingssalen.

En ny start, proklamerede daværende miljøminister Ida Auken. Intet mindre.

Nu skulle natur og landbrug til at trække mere på samme hammel. 

Vi fortæller bare sandheden, og det bliver vi ved med. 

Flemming Fuglede Jørgensen
Formand for Bæredygtigt Landbrug

Godt to år senere, i 2015, da Lars Løkke Rasmussen (V) blev statsminister, brugte han samme argument for at sammenlægge Miljøministeriet med Fødevareministeriet.

”I stedet for at have en skyttegravskrig, så er det bedre, at interesserne og faglighederne bliver afvejet i et samlet ministerium,” sagde han til Altinget.

Foto:

Men i stedet for at lægge våbnene har parterne trukket fronterne hårdt op og forskanset sig yderligere det seneste år.

Det begyndte allerede i det sekund, den nye Venstre-regering var trådt til. Med budskaber om liberalisering af planlov, grøn realisme og ikke mindst en ny landbrugspakke var de grønne organisationer hurtigt oppe i det røde felt.

Til Altinget lød det fra præsidenten fra Danmarks Naturfredningsforening, at regeringen var ved at rive ”de sidste sten af Svend Aukens livsværk ned”.  

Daværende miljøminister Eva Kjer Hansen (V) holdt sig heller ikke tilbage, da hun halvanden måned senere gjorde status over sin første tid i embedet.

"Jeg er meget skuffet over reaktionerne fra naturorganisationerne. Det har været meget lidt konstruktivt," sagde hun

Så var stilen ligesom lagt.

Forhadte vandløb
Regeringen og blå bloks landbrugspakke blev det helt store omdrejningspunkt for folketingetsåret. Landbruget skulle have en hjælpende hånd, lød det fra regeringen. Og allerede inden forhandlingerne blev skudt i gang, fortsatte Eva Kjer Hansen på den høje retoriske klinge. ”Forhadte vandløb skal ud af nye vandområdeplaner,” lød budskabet i november, hvor ministeren ville skære ned på vandløbsindsatsen. 

Modsvaret faldt prompte på de sociale medier. ”Bevar de forhadte vandløb,” blev det sarkastiske navn på den Facebook-gruppe, som hurtigt fik flere tusinde medlemmer. I skrivende stund har gruppen over 14.000 medlemmer, og som det fremgår nedenfor, er det stadig en gruppe, som nogle af Folketingets miljøpolitikerne bruger til at mobilisere masserne.

 

Kilde: Facebook-gruppen "Bevar de forhadte vandløb"

I en sen nattetime kort før jul blev Landbrugspakken aftalt som et smalt blåt forlig. Bred politisk enighed om regulering af landbruget blev det altså ikke til, selvom Radikale og Socialdemokraterne sad ved bordet til det sidste.

Landbruget fik en række lempelser af miljøreglerne, og der blev lagt flere sten på vejen frem mod såkaldt målrettet regulering. Hvor landmænd bliver reguleret hårdt og lempeligt alt efter, hvor i landet der bliver produceret.

De grønne organisationer og venstrefløjen udtrykte stor utilfredshed med aftalen, fordi den på den korte bane tillader mere kvælstofudledning fra landbruget. Men den forventede rød-grønne kritik var til at overskue for regeringen.

#Papepower og gyllegate
Men i februar eksploderede sagen. En række forskere pegede på urent trav i miljøministerens kvælstofberegninger, og nu begyndte Konservative også at vrinske.

”Jeg vil ikke føle mig forpligtet til at stemme for en pakke, hvis vi er blevet fodret med forkerte tal,” sagde landbrugsordfører Rasmus Jarlov til Berlingske.

Under overskriften gyllegate flyttede konflikten sig til et internt slagsmål i den borgerlige lejr. En høring med en række førende forskere og et efterfølgende samråd gjorde ikke sagen bedre for Eva Kjer Hansen.

Det hele kulminerede med, at statsminister Lars Løkke Rasmussen satte regeringens liv på spil, efter at Konservative havde erklæret sin mistillid til Eva Kjer Hansen.

Skyttegravskrigen var total.

#Papepower gjaldede på de sociale medier, da Eva Kjer Hansen efter blåt krise møde på Marienborg og flere dage i tænkeboks endte med at trække sig. Statsministeren tabte det slag, og regeringen har så sent som torsdag fået en næse i sagen

Selve Landbrugspakken? Den består stadig.

Fræk lobbyorganisation får gennembrud
Det blev også året, hvor landbrugets hidsige lillebror – Bæredygtigt Landbrug – for alvor brød igennem som lobbyorganisation. Det vakte således opsigt, da Eva Kjer Hansen havde tæt dialog med organisationen, der mere er kendt for at bosse sig til indflydelse gennem retssager og civilulydighed.

”Vi fortæller bare sandheden, og det bliver vi ved med. Problemet har været, at man ikke har villet lytte til sandheden. Men det gør man så nu,” lød forklaringen på gennembruddet fra foreningens egen formand. 

Siden Eva Kjer Hansens exit har miljø- og fødevareministeren heddet Esben Lunde Larsen (V). Han fik til opgave at skabe ro blandt partierne i blå blok, og her skulle regeringens varslede naturpakke være svendeprøven. Den opgave blev løst til punkt og prikke. Konservative fik opfyldt et mindre kvælstof-krav, og så kunne regeringen også sætte flueben ved sit store naturløfte om 20 procent urørt statsskov. Selvom der har været visse indvendinger imod den konkrete model.

Bred enighed om planloven
Det var i det hele taget et år med store aftaler. En tredje og meget vigtig en af slagsen faldt på plads kort før sommer. Efter et langstrakt forhandlingsforløb sikrede erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) et stort og ikke mindst bredt forlig om planloven. Efter forløbet om landbrugspakken var det helt afgørende for ministeren at få Socialdemokraterne med i en bred aftale.

Det betød også, at nogle af de mere vidtgående forslag om liberalisering af byggeri ved kysterne og større butikker blev væsentligt udvandet. Men Troels Lund Poulsen fik sikret en markant decentralisering, så kommunerne får mere magt over planlægningen.

Også her var fronterne trukket hårdt op undervejs. Under en storstilet kampagne med navnet ”Vi redder kysterne” gik Danmarks Naturfredningsforening i krig med regeringens planer om at lempe på kystbeskyttelsen. Så meget, at DF gik til direkte modangreb og beskyldte Naturfredningsforeningen for en manipulerende skræmmekampagne

Troels Lund Poulsen var heller ikke bleg for at lægge en markant ideologisk linje i forhold til planloven.

”Det er noget politisk snobberi, at det hele skal godkendes i København,” sagde han, få måneder efter regeringen var trådt til.

Nye konflikter i horisonten
Kaster man et blik på regeringsgrundlaget, kan regeringen være godt tilfreds. Man har taget livtag med målet om mere urørt skov. Og de to mest markante mål om landbrugspakke og liberalisering af planlov er også faldet på plads. Men på begge områder lurer nye konflikter i horisonten. Planlov-partierne har skudt flere elementer til hjørne – eksempelvis har man parkeret beslutningen om ny store kystprojekter til et senere tidspunkt.

Men særligt landbrugspakken ligner slet ikke et overstået kapitel for regeringen. For det første har EU-Kommissionen kritiseret pakken på en stribe punkter. Det er dermed ikke sikkert, at pakken glider ned uden retlige skridt mod Danmark. Og der er næppe tvivl om, at grønne organisationer og venstrefløjen fortsat lugter blod i sagen, der hele tiden udvikler sig.

Der er ingen tegn på en snarlig våbenhvile.

Dokumentation

Året i citater

29. juni. Regeringen er netop trådt til, og præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen er ikke tilfreds:

"Det er tydeligt, at Lars Løkke Rasmussen river de sidste sten af Svend Aukens livsværk ned"

25. august.  Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen skyder tilbage mod de grønne organisationer

"Jeg er meget skuffet over reaktionerne fra naturorganisationerne. Det har været meget lidt konstruktivt."

2. september. Troels Lund Poulsen svarer på, om erhvervs- og vækstministeriet egentlig har blik for naturen.

”Selvfølgelig har Erhvervs- og Vækstministeriet øje for, at man ikke skal ødelægge Danmark. Vi er ikke ligeglade med dyr, planter og børn. Vi er ganske udmærkede mennesker.”

22. december. Eva Kjer Hansen om regeringens og blå bloks aftale om en Landbrugspakke.

”Danmark har fået en Fødevare- og landbrugspakke, der lægger grunden til fornyet vækst i landbruget og giver et grønt plus til miljøet. Med aftalen siger vi farvel til gammeldags regler og indfører en moderne regulering, som ikke tidligere er set i Danmark.”

13. februar. Berlingske skriver om topforskere, der advarer om landbrugspakkens miljøregnskab. Professor Jørgen E. Olesen fra DCE siger:

”I en forskningsmæssig sammenhæng ville vi blive slået ihjel.”

23. februar. Eva Kjer Hansen i samråd efter forskerkritik af kvælstofregnskab i landbrugspakken.

”Jeg skal gerne medgive, at det havde været fint, hvis der havde været en lille stjerne, som havde husket folk på, at det er år 2012, der er udgangspunktet”

23. februar. Konservatives Rasmus Jarlov kommer skuffet ud efter høring med forskere og samråd med Eva Kjer Hansen om Landbrugspakken.

”Ministeren har ikke gjort det lettere for sig selv. Jeg skal nok sige mere senere. Vi holder et møde nu og meddeler senere, hvordan vi forholder os til det her.”

23. februar. Konservatives leder Søren Pape udtrykker senere på aftenen mistillid til Eva Kjer Hansen.

"Samlet set kan vi nu konkludere, at ministeren ikke har givet et retvisende billede af landbrugspakken. Ministeren har ikke levet op til sit ansvar. Også på trods af gentagne opfordringer fra vores side om at gøre det. Det har ministeren ikke ville rette op på, og derfor har vi ikke længere tillid til ministeren.”

23. februar. Lars Løkke Rasmussen går på Twitter efter Konservativ mistillid til Eva Kjer Hansen.

”Har indkaldt lederne af de blå partier til møde i aften kl 21. Så må vi se om regeringen fortsat har flertal til at være regering...”

27. februar. Eva Kjer Hansen trækker sig som minister.


”Jeg har i dag meddelt statsministeren, at jeg trækker mig fra posten som miljø- og fødevareminister. Jeg har været glad for hver eneste dag, som jeg har stået i spidsen for det nye Miljø- og Fødevareministerium. Men jeg vil ikke stå i vejen for regeringen Lars Løkke Rasmussen II. Danmark har brug for et borgerligt-liberalt sammenhold."

1. marts. Esben Lunde Larsen beskriver sig til efter at have overtaget posten som miljø- og fødevareminister.

”Bagved slips og habit gemmer sig en ægte vestjysk bonderøv.”

30 april. Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsens svar i debatten på DR2, hvor han blev spurgt om en kornmark er natur.


”Ja, det er det i min verden.”

20. maj. Esben Lunde Larsen præsentere sammen med resten af blå blok en naturpakke.

”Jeg er glad for, at vi har lavet en meget ambitiøs aftale. For vi ønsker at være ambitiøse og sikre os mod tilbagegang i biodiversiteten. Faktisk bruger vi nu mere end 100 millioner kroner ekstra i forhold til Naturplan Danmark.”

9. juni. Regeringen indgår bred aftale om ny planlov. Socialdemokraternes politiske ordfører Nicolai Wammen er tilfreds.

”Alt i alt er det en helt anden aftale end det, regeringen spillede ud med. Og det er godt for Danmark.”


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ella Maria Bisschop-Larsen

Fhv. præsident, Danmarks Naturfredningsforening
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1978)

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00