Analyser: Brexit medfører milliardtab i fødevareeksporten til Storbritannien

SCENARIER: To Brexit-rapporter, bestilt af henholdsvis Udenrigsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet, spår voldsomme fald i eksporten til Storbritannien. Analyserne er dog langt fra enige om konsekvenserne for den samlede fødevareeksport.

24. juni 2016 vågner britterne op til avisoverskrifter, der fortæller om David Camerons beslutning om at træde af, og at et flertal af vælgerne har stemt for, at Storbritannien skal forlade EU. 
24. juni 2016 vågner britterne op til avisoverskrifter, der fortæller om David Camerons beslutning om at træde af, og at et flertal af vælgerne har stemt for, at Storbritannien skal forlade EU. Foto: Leon Neal/Scanpix
Sine Riis Lund

Vi er ret enige om, at eksporten til Storbritannien kan blive ramt ganske dramatisk i faktisk alle de her scenarier og allermest i scenariet uden en aftale.

Frank Øland
Cheføkonom, Landbrug & Fødevarer
Fakta
Forskellige scenarier

En EØS-lignende aftale: En aftale, hvor der indføres toldbehandling, herunder at oprindelsesregler samt told på visse fødevarer - svarende til gennemsnittet af EU’s nuværende EØS-aftaler - aftales.

FTA-aftale:
En aftale, hvor der indføres toldbehandling, herunder at oprindelsesregler samt told på visse fødevarer - svarende til gennemsnittet af EU’s nuværende FTA-toldsatser - aftales.

Ingen aftale:
En aftale, hvor der indføres toldbehandling, herunder at oprindelsesregler samt told - svarende til EU’s nuværende MFN-toldsatser i WTO - aftales. 

Kilde: Rapport fra Copenhagen Economics

Danske fødevarer som bacon og ost kommer til at fylde langt mindre i de britiske køleskabe efter et Brexit.

Det er vurderingen i to nye rapporter bestilt af henholdsvis Udenrigsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet.

De to rapporter opstiller forskellige mulige scenarier afhængigt af, hvordan forhandlingerne mellem Storbritannien og EU falder ud.

0:000:00