Debat

Departementschef: Der må være tillid mellem embedsværket og ministeren

DEBAT: Sagen, hvor en anonym medarbejder fra Miljø- og Fødevareministeriet har lækket en lydfil med Esben Lunde Larsen (V) til Politiken, skaber mistillid mellem embedsværket og ministeren, skriver Henrik Studsgaard, departementschef i ministeriet.

Foto: Claus Bjøn Larsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Studsgaard
Departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet

Her i påsken måtte vores minister sande, at en medarbejder fra Miljø- og Fødevareministeriet anonymt har sendt en lydfil til Politiken med optagelse fra et medarbejdermøde i Miljøstyrelsen, som ministeren deltog i i november 2016.

Ministerens udtalelser er blevet hudflettet i pressen, men mange har også stillet spørgsmål ved, hvordan en minister kan have tillid til et embedsværk, der er sat i verden for at betjene ham og regeringen, når samme embedsværk anonymt, med uklart motiv og med stor tidsmæssig forskydning fra selve medarbejdermødet handler på en måde, der kan se ud som et forsøg på at underløbe ministeren.

Det er et godt spørgsmål. Ville nogen af os have lyst til at modtage råd fra nogen, vi ikke har tillid til? Det skal naturligvis også ses i en kontekst, hvor pressen tidligere via forskellige læk har fået adgang til fortroligt materiale, der vedrører ministeriets ressort og ministerens politik.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Den illoyale procent
Vi ved ikke hvem, der i den aktuelle sag i påsken afleverede lydfilen fra et medarbejdermøde i Miljøstyrelsen til Politiken. Men vi ved, at den seneste sag skader Miljø- og Fødevareministeriet helt enormt. 99 procent af medarbejderne arbejder dygtigt og loyalt og udfylder embedsmandsrollen korrekt.

Derfor er det også voldsomt frustrerende, når der sker noget, som giver ministeren og vores omverden grund til at tvivle på systemets loyalitet og professionalisme. Man skal være godt naiv, hvis man tror, at nogen minister lige foreløbigt igen har lyst til at optræde på et medarbejdermøde. 

I yderste konsekvens kan jeg frygte, at omtalen af medarbejdermødet i Miljøstyrelsen kan skade samarbejdet mellem politikere og embedsmænd overalt på Slotsholmen.

Henrik Studsgaard
Departementschef, Miljø- og Fødevareministeriet

Jeg har ellers været glad for at have ministre, som har prioriteret at bruge tid på at tale direkte til og med medarbejderne. Muligheden for en uformel og direkte dialog er motiverende og skaber gennemslag for ministerens politik helt ud i yderste led, så vi i fællesskab bliver bedre til at hjælpe med at realisere regeringens politiske projekt – sådan som vi er sat i verden for at gøre. 

Mistilliden kan sprede sig til hele Slotsholmen
I yderste konsekvens kan jeg frygte, at omtalen af medarbejdermødet i Miljøstyrelsen kan skade samarbejdet mellem politikere og embedsmænd overalt på Slotsholmen. Ministeren er den eneste politisk valgte person i et ministerium og er således i sit daglige virke helt afhængig af at kunne have tillid til sit embedsværk.

Det er godt, at offentligt ansatte kan ytre sig. Men det er væsentligt, at det sker på en måde, der ikke skader tilliden og samarbejdet mellem embedsværk og politikere. Så taber vi alle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00