Derfor køber danskerne ikke flere øko-svin

DYREVELFÆRD: Mange mennesker vil gerne tage hensyn til dyrevelfærd, når de handler svinekød. Alligevel bliver der kun solgt ganske få frilandsgrise og øko-svin. Der skal oplysning til, mener EL og Dyrenes Beskyttelse.
Foto: Colourbox
Lasse LangeSara Fleckner Vilstrup

Hvis man vil have en egentlig dyrevelfærdsmæssig gevinst, så skal man over i de fritgående og økologiske svineproduktioner - og ikke alle de andre hekserier.

Per Clausen
Fødevareordfører (EL)
Fakta

Fersk svinekød solgt i Danmark (anslået)
Økologisk: ca. 2 pct.
Friland: 2-3 pct.
Specialgris: 7-10 pct.
Konventionel: Resten 


Kilde: Danske Svineproducenter
En tredjedel af danskerne svarer i en ny A&B-undersøgelse, at de den seneste måned har betalt ekstra for at få svinekød fra grise med bedre velfærd.

Samtidig svarer næsten halvdelen af de adspurgte i en undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer, at dyrevelfærd i høj grad eller meget høj grad er et afgørende parameter, når de køber svinekød.

Alligevel bliver der ikke solgt ret meget svinekød fra svin, der har haft haft markant bedre dyrevelfærd end konventionelle svin.

Det skyldes først og fremmest prisen på frilands- og økosvinekød, siger Peter Sandøe, professor i forbrug, bioetik og regulering ved Københavns Universitet.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt

Hvornår har du sidst købt svinekød, hvor du har betalt ekstra for, at produktionen er sket under forhold, der tager bedre højde for dyrenes velfærd?

  • Inden for den seneste uge: 12 pct.
  • Inden for den seneste måned: 19 pct.
  • Inden for det seneste år: 11 pct.
  • Mere end et år siden: 4 pct.
  • Aldrig: 21 pct.
  • Ved ikke: 32 pct.
A&B Analyse har spurgt 1.154 danskere i perioden 27. marts til 1. april 2014.

 


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00