Derfor køber danskerne ikke flere øko-svin
Lasse Lange
JournalistSara Fleckner Vilstrup
RedaktionsassistentHvis man vil have en egentlig dyrevelfærdsmæssig gevinst, så skal man over i de fritgående og økologiske svineproduktioner - og ikke alle de andre hekserier.
Per Clausen
Fødevareordfører (EL)
Fersk svinekød solgt i Danmark (anslået)
Økologisk: ca. 2 pct.
Friland: 2-3 pct.
Specialgris: 7-10 pct.
Konventionel: Resten
Samtidig svarer næsten halvdelen af de adspurgte i en undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer, at dyrevelfærd i høj grad eller meget høj grad er et afgørende parameter, når de køber svinekød.
Alligevel bliver der ikke solgt ret meget svinekød fra svin, der har haft haft markant bedre dyrevelfærd end konventionelle svin.
Det skyldes først og fremmest prisen på frilands- og økosvinekød, siger Peter Sandøe, professor i forbrug, bioetik og regulering ved Københavns Universitet.
Sådan har vi spurgt
Hvornår har du sidst købt svinekød, hvor du har betalt ekstra for, at produktionen er sket under forhold, der tager bedre højde for dyrenes velfærd?
- Inden for den seneste uge: 12 pct.
- Inden for den seneste måned: 19 pct.
- Inden for det seneste år: 11 pct.
- Mere end et år siden: 4 pct.
- Aldrig: 21 pct.
- Ved ikke: 32 pct.