Detail-aftale drillede til det sidste

PLANLOV: Først onsdag lagde Venstre et forslag på bordet om de små butikker i lokalcentre, som DF, S og K ville acceptere. Og her måtte Venstre rykke stort set tilbage til status quo. 

Mange mindre butikker er lukket i landdistrikterne de senere år, men de små detailhandlende undgik det blodbad, som de frygtede med en ny planlov.
Mange mindre butikker er lukket i landdistrikterne de senere år, men de små detailhandlende undgik det blodbad, som de frygtede med en ny planlov.Foto: Claus Bech/Scanpix
Sine Riis Lund

Champagnen er indkøbt, men proppen får først lov at springe, når den konkrete udmøntning af lovforslag og vejledning er udformet.

Den billedlige beskrivelse stammer fra den administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd, John Wagner.

I første omgang kan de mindre detailbutikker nemlig ånde lettet op, efter V, S, DF og K torsdag morgen indgik en aftale om planloven.

Dokumentation

Aftaletekst om dagligvarebutikker

  • Planlovens størrelsesbegrænsning for dagligvarebutikker i lokalcentre og som enkeltstående butikker vil være 1.200 kvadratmeter, hvilket angiver det maksimale bruttoetageareal. Det omfatter salgsareal, lager, kontor og personalefaciliteter.
  • Størrelsesbegrænsningen for dagligvarebutikker i bymidter og bydelscentre vil fremover være 5.000 kvadratmeter (mod 3.500 kvadratmeter i dag). I aflastningsområder vil grænsen fremover være 3.900 kvadratmeter. Der vil som i dag kunne tillægges 200 kvadratmeter til personalefaciliteter.
  • Kravet om brug af den statistiske metode til fastlæggelse af bymidter ophæves, og der udarbejdes en ny vejledning til kommunerne om, hvordan bymidten fastlægges. 
  • Kommunerne gives endvidere mulighed for at udlægge nye aflastningsområder i de byer, hvor der er et tilstrækkeligt kundegrundlag. Et aflastningsområde udgør sammen med bymidten og lokalcentre samt eventuelle bydelscentre med videre en del af den samlede, fysiske detailhandelsstruktur, som kommunerne efter planloven skal planlægge for.

Kilde: Aftale om planlov mellem V, DF, S og K.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00