Debat

Enhedslisten: Et efterår med økologi og pesticider på menuen

DEBAT: Det er vigtigt, at økologisk mad bliver for alle. Derfor bør den økologiske mad i skoler, daginstitutioner, hospitaler og plejehjem få øget opmærksomhed ved kommunal- og regionsvalget i november, skriver Søren Egge Rasmussen, fødevareordfører, Enhedslisten.

Efteråret kan være afsæt for endnu mere økologi og færre pesticider i 2017, skriver Søren Egge Rasmussen.
Efteråret kan være afsæt for endnu mere økologi og færre pesticider i 2017, skriver Søren Egge Rasmussen.Foto: Colourbox
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Egge Rasmussen
Fødevareordfører for Enhedslisten

Glyphosat også kaldt Round-up er det mest anvendte sprøjtegift i Danmark. Godkendelsen udløber til nytår, og EU-Kommissionen har foreslået en tiårs forlængelse.

Den franske regering vil stemme imod, og andre lande bør bakke op om et stop. WHO advarer mod at Round-up kan være kræftfremkaldende. I en verden med stærke landbrugsorganisationer kommer tvivlen desværre ikke forbrugerne og naturen til gode. Men jeg håber at EU ikke godkender en forlængelse af godkendelsen af verdens mest udbredte ukrudtsmiddel.

Prosulfocarb er den næstmest anvendte sprøjtegift i Danmark og bruges hovedsageligt i forbindelse med dyrkning af korn sået om efteråret. Giften spredes med vind og regn og ender hvert år i naturen og private haver. Økologiske frugtavlere er hvert år udsat for risiko for at få deres økologiske høst kasseret, hvis deres frugthøst rammes af giftregn. Sprøjtningen bør forbydes.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Pesticidgaranti på appelsiner
Hvert efterår kommer Fødevarerstyrelsen med sin pesticidrapport med data over fundet af sprøjtegifte i fødevarer. Sidste år sagde fødevareministeren om rapporten:

”Endnu en gang viser rapporten, at vi her i Danmark har nogle ansvarlige avlere, der sørger for at begrænse mængden af pesticidrester, vi får ind i kroppen, når vi spiser frugt og grønt”. For mig at se er det et forsøg på at pakke en ubekvem sandhed lidt pænt ind.

Mens regeringen blot prioriterer mere gødning og flere svin i det konventionelle landbrug i regeringens landbrugspakke, er det interessant at følge de progressive kræfter i landet, der vil en helt anden vej.

Søren Egge Rasmussen
Fødevareordfører for Enhedslisten

Det ville være mere retvisende, at sige at vil man undgå pesticidrester, så spis økologisk mad. Og at der stadig i konventionel dansk frugt er giftrester i 52 procent og i konventionelle grønsager 23 procent, selvom det dog er markant lavere end i de importerede varer.

Der plejer op til jul næsten at kunne gives giftgaranti på konventionelle appelsiner, som er en af de importerede fødevare hvor blandt andet pesticidet Chlorpyrifos, der virker som en hjernegift, ofte er finde. En effektivt gift der er forbudt i Danmark, og som er skadelig for hjernens udvikling både for insekter og børn.

Det er godt, at vi har Fødevarestyrelsen til løbende at kontrollere fødevarer og gribe ind, hvis grænseværdier overskrides. Men det virker fuldstændig utilstrækkeligt, at den giftige cocktaileffekt, når man indtager mange forskellige giftrester, ikke er bedre afdækket. Der bør i højere grad tages hensyn til folkesundheden.

Danmarks Naturfredningsforening har regnet på, at hvis man vælger økologisk for 10 meget spiste fødevarer, kan man undgå 75 procent af de giftrester, man udsættes for gennem en ikke økologisk kost. De ti udvalgte fødevare er agurker, hvedemel, jordbær, kartofler, pærer, rødvin, salat, tomater, vindruer og æbler. For en gennemsnitsfamilie vil det koste cirka 100 kroner om måneden at foretage denne ændring fra konventionel til økologi på disse fødevarer. 

Regeringen overhales
Mens regeringen blot prioriterer mere gødning og flere svin i det konventionelle landbrug i regeringens landbrugspakke, er det interessant at følge de progressive kræfter i landet, der vil en helt anden vej. Økologisk Landsforening vil i samarbejde med andre øge det økologiske salg frem mod 2020 med 50 procent.

Samtidig er Danmarks Naturfredningsforening fremme i skoene med oplysning om pesticidrester og en ny Økologisk Jordbrugerfond, der vil opkøbe landbrug og fremme den økologiske dyrkning. Og samtidig konkurrerer supermarkederne om at sælge flest økologiske varer. Oktober er i COOP's butikker blevet til Økotober i en kampagne i samarbejde med DN.

Det burde være lige til. Vi kan slippe for pesticider i fødevarer ved at producere og købe økologisk. Økologisk mad er for forbrugerne lidt dyrere, men man kan få husholdningsbudgettet til at række længere ved at reducere madspild, spise mindre kød og bruge sæsonens frugt og grønt.

Det er vigtigt, at økologisk mad bliver for alle, derfor er den økologiske mad i skoler, daginstitutioner, hospitaler og plejehjem vigtigt at få mere opbakning til ved kommunal- og regionsvalget i november. Efteråret kan være afsæt for endnu mere økologi og færre pesticider i 2017.

.....

Søren Egge Rasmussen er folketingsmedlem for Enhedslisten i Østjyllands Storkreds. Han er indehaver af Enhedslistens fiskeri- og fødevareordførerskaber. Søren Egge Rasmussen er uddannet økologisk landmand fra Den Økologiske Landbrugsskole i 2002. Han er desuden udlært tømrer ved Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning i 1990. Søren Egge Rasmussen er tidligere byrådsmedlem i Aarhus Kommune for Enhedslisten i perioden 1994-2001.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

0:000:00