Esben Lunde: Landbrugspakken holder sig inden for EU-retten

SAMRÅD: EU-Kommissionen skal nok blive tilfreds med regeringens svar på pilotskrivelsen, fordi landbrugspakken opfylder EU-kravene, lyder det fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Foto: Nikolai Linares/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har fuld tillid til, at regeringens landbrugspakke holder sig indenfor EU-reglerne.

"Vi har taget en række initiativer i fødevare- og landbrugspakken, som både med den retslige og den miljøfaglige vurdering gør, at vi holder os inde for det spor, vi skal, når det gælder direktiverne," sagde Esben Lunde Larsen.

Sådan lød det onsdag, da miljøministeren var indkaldt til et hastesamråd om EU-Kommissionens pilotskrivelse til regeringen.

Mandag kunne Information fortælle, at Danmark har modtaget en pilotbeskrivelse, hvor EU-Kommissionen stiller spørgsmålstegn ved, om regeringens landbrugspakke lever op til tre EU-direktiver. Det fik samtlige oppositionspartier til at indkalde ministeren i samråd.

Esben Lunde lagde ud med at understrege, at der var tale om en fortrolig dialog mellem Kommissionen og regeringen, og derfor ville han ikke kommentere på indholdet af pilotskrivelsen eller komme ind på, hvordan regeringen vil besvare den.

Læs også: Blå partier maner til besindighed: EU stiller bare spørgsmål

Regeringen har ti uger til at besvare henvendelsen. Herefter kan Kommissionen enten være tilfreds med regeringens forklaring eller vælge åbne en sag mod Danmark, hvis den mener, at der stadig er tale om brud på EU-reglerne. Men så langt tror miljøministeren ikke, at det kommer.

"Jeg er fuld af fortrøstning omkring det faktum, at vi kommer til at gøre rede for hele den her sag til tilfredsstillelse for Kommissionen," sagde han.

Forligspartierne skal måske mødes igen
Skulle EU-Kommissionen alligevel ikke godtage regeringens svar på skrivelsen, så åbner Esben Lunde for, at forligspartierne bag landbrugspakken kan mødes igen og se på eventuelle ændringer af landbrugspakkens indhold eller nye tiltag.

De røde partier forsøgte dog forgæves til samrådet at få miljøministeren til at give et konkret svar på, hvor langt sagen skal nå, før regeringen vil se på landbrugspakken igen.

"I første omgang, så svarer vi på pilotskrivelsen i løbet af de ti uger, og jeg agter ikke at begive mig ud i flere hvis'er, fordi jeg er af den formodning, at det tilfredsstiller Kommissionen," sagde han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00