Debat

EU bør vise vejen for GMO

DEBAT: Der er brug for GMO til et stigende befolkningstal, hvis ikke vi skal øve vold på naturens ressourcer. Og i EU har vi netop mulighed for at optimere brugen af GMO, skriver kandidat for V til EP-valget Nils Juhl Andreasen.
EU kan bane vejen, når det kommer til anvendelsen af GMO. Det kræver dog opbakning fra alle medlemslande - det mener Nils Juhl Andreasen fra Venstre.
EU kan bane vejen, når det kommer til anvendelsen af GMO. Det kræver dog opbakning fra alle medlemslande - det mener Nils Juhl Andreasen fra Venstre. Foto: Venstre.dk
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Svar på spørgsmål: Der er ny GMO-lovgivning på vej. Hvad skal parlamentet kæmpe for?

Af Nils Juhl Andreasen
Kandidat til Europaparlamentsvalget for Venstre

Som andre teknologiske og videnskabelige landevindinger deler anvendelsen af genteknologi vandene. Er det farligt? Rører vi utilbørligt ved skaberværket? Tvinges noget ned over hovedet på dem, der ikke ønsker det? Eller fravælger vi eventuelt muligheden for at løse nogle påtrængende udfordringer? Kobler vi os af teknologiske udviklinger og muligheder, som udnyttes i resten af verden?

Først og fremmest bør der i det mindste i EU, men helst globalt, lægges en linje, så virksomheder og forbrugere kender betingelserne. I EU er der vedtaget klar lovgivning. Her udestår blot, at medlemsstaterne følger lovgivningen og støtter Europakommissionen i at administrere efter de vedtagne regler.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Jeg støtter dette kvalificerede tilvalg. Danmark og EU bør ikke kategorisk fravælge alle de muligheder, genteknologien byder på i forhold til dyrknings- og anvendelsesmæssigt forbedrede afgrøder, forbedrede egenskaber hos produktionsdyr, samt mulighederne i forbedrede forarbejdningsprocesser.

Vi har brug for disse muligheder for at løse udfordringen med at tilvejebringe føde, energi og andre materialer til en stigende befolkning uden at øve vold på klodens ressourcer.

Men EU har også en mulighed for at demonstrere, at et tilvalg af genteknologien ikke er et enten eller, men et både og, som udnytter teknologiens potentiale og levner plads til producenter og forbrugere med andre præferencer.

Nils Juhl Andreasen
Kandidat til europaparlamentsvalget for Venstre

Ved et tilvalg sikrer Danmark og EU sig samtidigt en mulighed for at være med til at præge den globale anvendelse af teknologien, såvel i forsknings- og udviklingsmiljøerne som i forhold til godkendelse af produkterne. Fravælger vi, har vi sat os uden for indflydelse på, hvad der sker i resten af verden.

Det kvalificerede tilvalg består nemlig også i en anerkendt offentlig godkendelsesprocedure, så ingen produkter med uønskede egenskaber eller påvirkninger frigives. Og det består endelig i, at der gives plads og mulighed for den enkelte producent og forbruger til at fravælge produkter baseret på genteknologi.

Danmark har her vist vejen med f.eks. reglerne om sameksistens f.s.v.a. afgrøder, ligesom mærkningsregler og muligheden for at vælge økologiske produkter giver forbrugerne et reelt valg.

EU har et stort potentiale som leverandør af fødevarer, energi og andre produkter baseret på biomasse. Det er afgørende, at europæiske producenter og forarbejdningsvirksomheder har adgang til den fremmeste viden om de muligheder, genteknologien tilbyder, og også har mulighed for at anvende denne viden i produktionen. Der er beskæftigelse, indkomst og et bidrag til levestandarden på spil.

Men EU har også en mulighed for at demonstrere, at et tilvalg af genteknologien ikke er et enten eller, men et både og, som udnytter teknologiens potentiale og levner plads til producenter og forbrugere med andre præferencer. EU har muligheden for at demonstrere for resten af verden, at EU er i stand til at håndtere en så ømtålelig sag på en måde, som kan danne forbillede for andre. Men det kræver, at alle medlemsstater bakker op om de beslutninger, der er truffet.

Læs Margrete Aukens (SF) indlæg om samme emne her


Dokumentation

Kommende debatter:

5. Oprindelsesmærkning: Hvor skal vi hen efter hestekødsskandalen?

  • Camilla Udsen, fødevarepolitisk medarbejder hos Forbrugerrådet Tænk
  • Gitte Hestehave og Mie Ole Lauritzen, chefkonsulenter hos DI Fødevarer

6. EU-Kommissionen vil harmonisere unionens økologiregler. Er det godt for dansk landbrug?

  • Kirsten Jensen, afdelingsleder for økologi hos L&F
  • Bo Normander, formand for Det Økologiske Råd

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00