EU's frøforordning er død og begravet

DØDSLISTE: Kommissionen har nu endegyldigt slagtet et kritiseret forslag til nye regler om frø og såsæd. Hverken frøbranchen eller grønne organisationer begræder tabet, men der er fortsat gnidninger mellem stor industri og små økologer.

Et forordningsforslag om frø og reproduktivt plantemateriale er nu endegyldigt skrottet af EU-Kommissionen.
Et forordningsforslag om frø og reproduktivt plantemateriale er nu endegyldigt skrottet af EU-Kommissionen.Foto: Colourbox
Lise-Lotte Skjoldan

I foråret faldt forslaget med et brag i Europa-Parlamentet. 650 stemmer imod og kun 15 for.

Nu har den nye EU-Kommission sat den såkaldte frøforordning på sin dødsliste over lovforslag, der skal skrottes fuldstændigt.

Forordningen, som skulle regulere markedsføringen af såsæd og reproduktivt plantemateriale, var et forsøg på at samle 12 direktiver i ét stykke lovgivning. Ambitionen var på den ene side at tilgodese den eksisterende frøbranche, som nyder godt af et certificeringssystem med høje krav. Samtidig ville man åbne døren for, at økologer og niche-producenter kunne få lov at slække lidt på kravene, så de kunne komme ind på markedet.

Dokumentation

Følgende forslag på fødevareområdet bliver kasseret af Kommissionen:

Økologi-forordningen
Nye regler for økologi vil blive trukket tilbage og erstattet med et nyt forslag, hvis ikke der kan indgås en aftale inden for seks måneder.

Skolemælk- og skolefrugtordningen
Ordningen skal evalueres som led i en generel afbureaukratiseringsøvelse. Kommissionen foreslår derfor at fastfryse igangværende forhandlinger om en sammenlægning af de to ordninger

Frø-forordning
Europa-Parlamentet har bedt Kommissionen trække et nyt regelsæt om plantemateriale og såsæd tilbage. Det vil Kommissionen nu gøre.

Dele af ren luft-pakken
Det såkaldte NEC-direktiv, der sætter nationale udslipslofter for seks miljøskadelige stoffer, vil blive trukket tilbage og genfremsat som en del af opfølgningen på 2030-klimapakken. Til gengæld overlever den del af pakken, der skal regulere udslip fra mellemstore fyringsanlæg.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00