Fem nye principper skal modvirke overimplementering

RETTESNOR: Regeringen har nedfældet fem principper, der skal sikre, at ny EU-regulering ikke overimplementeres uden grund. Som modvægt opretter Danmarks Naturfredningsforening et råd, der skal holde øje med, om Danmark lever op til mål for miljø, natur og klima.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) lancerer fem principper, der vil være styrende for EU-implementeringsudvalgets arbejde med overimplementering.
Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) lancerer fem principper, der vil være styrende for EU-implementeringsudvalgets arbejde med overimplementering.Foto: Jens Astrup
Sine Riis Lund

Danmark sætter sin konkurrencekraft over styr ved unødigt at overimplementere regler fra EU.

Det mener Venstre-regeringen, der siden sin tiltrædelse har sat overimplementering højt på den politiske dagsorden.

Nu skal fem principper være med til at sikre, at de politiske visioner udleves i praksis.

“Det er en guideline til særligt de ministerier, der har meget EU-lovgivning, og en måde også at gøre ministrene ansvarlige for hver deres område,” siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), der også er formand for regeringens EU-implementeringsudvalg.

Blandt principperne er, at den nationale regulering som udgangspunkt ikke bør gå videre end minimumskravene i EU-reguleringen, og at undtagelsesmuligheder bør udnyttes.

Fantastisk eller begrædeligt
Principperne vækker stor glæde i erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

“De fem principper vil alt andet lige føre til mindre overimplementering. Det er en fantastisk markering til erhvervslivet og giver os muligheder for at kunne være på det globale marked,” siger administrerende direktør Karen Hækkerup.

I Danmarks Naturfredningsforening er man anderledes kritisk. Her mener man, at hele dagsordenen meget dygtigt er sat af landbruget for at flytte fokus fra deres helt grundlæggende problem, den store gældsbyrde.

“Det er begrædeligt, at vi alle sammen skal blive ved med at diskutere, hvor lidt og hvor sent vi kan leve op til forpligtelserne for natur og miljø, når vi ved, at det slet ikke er vejen til at løse landbrugets problemer,” siger Susanne Herfelt, direktør, miljø & klima, i Danmarks Naturfredningsforening.

Et af principperne er, at byrdefuld EU-regulering bør træde i kraft senest muligt og under hensyntagen til de fælles ikrafttrædelsesdatoer.

DN opretter et nyt råd
For nyligt nedsatte regeringen et implementeringsråd, hvor der ikke blev fundet plads til grønne organisationer. Nu vil Danmarks Naturfredningsforening som modvægt tage initiativ til et såkaldt målopfyldelsesråd.

“Rådet skal have til formål at sikre, at vi opfylder målene for natur, miljø og klima i vores internationale forpligtelser og samtidigt se på forslag til positive virkemidler og forslag til at fjerne unødige barrierer,” siger Susanne Herfelt.

Indsatsen mod overimplementering retter sig mod en lang række områder, der omfatter alt fra transport til revision og forbrugerbeskyttelse. Men miljø- og fødevareområdet har været særligt ramt, mener Troels Lund Poulsen.

“Ikke mindst på miljø- og fødevareområdet har vi valgt at gå meget langt, og det har været en meget stor udfordring for vores konkurrenceevne,” siger Troels Lund Poulsen.

Som eksempel nævner han vandrammedirektivet, som han selv som forhenværende miljøminister var med til at gennemføre. Herunder måden at kortlægge vandløb på.

“Danmark har haft en anderledes tilgang til det end andre lande. Med måden at karakterisere vandløb på har vi selv givet os nogle ekstra forpligtelser med økonomiske konsekvenser til følge," siger han.

Vil stadig være undtagelser
Troels Lund Poulsen understreger, at de fem principper ikke betyder, at Danmark aldrig skal gå videre end minimumskravene.

“Der kan være områder, hvor vi bevidst vælger at gå videre end vores direktivforpligtelser kræver, og det kunne være på områder som miljø og sundhed,” siger han.

Troels Lund Poulsen nævner ftalater og beskyttelse af vores grundvand som mulige eksempler.

Karen Hækkerup mener, at principperne kan være med til at skabe en nødvendig bevidsthed blandt ministeriernes embedsmænd. Hun vurderer, at de langt fra altid har været bevidste om, at de har overimplementeret.

“Man har bare villet leve op til nogle regler, men når man så kigger på, hvad alle andre gør, så bliver det pludselig meget tydeligt, at vi har en højere og unødvendig grad af implementering af EU-regler, som svækker vores muligheder for at være på eksportmarkederne,” siger hun.

"En mærkelig sejr"
Susanne Herfelt forstår ikke, at landbruget bliver ved at stå standhaftigt i samme gamle spor med ønsker som mere gødning og flere svin.

“Det er en mærkelig form for sejr, at de har fået denne her gave, som går ud på at lempe miljøkravene. Det udstråler mere end noget andet en mangel på innovation og nytænkning, man kun kan beklage,” siger hun.

Et af principperne handler desuden om, at EU-regulering, i det omfang det er muligt og hensigtsmæssigt, skal implementeres gennem alternativer til regulering.

Troels Lund Poulsen forklarer, at det for eksempel kan handle om ikke altid at lave et nyt lovforslag, men indkorporere noget i gamle lovforslag, at man i stedet for lovgivning kan lave en vejledning, eller at man ved EU-målsætninger ikke altid laver tæt regulering, men giver aktørerne større metodefrihed til at nå målsætningerne.

Dokumentation

Regeringens nye principper:

1. Den nationale regulering bør som udgangspunkt ikke gå videre end minimumskravene i EU-reguleringen.
2. Danske virksomheder bør ikke stilles dårligere i den internationale konkurrence, hvorfor implementeringen ikke bør være mere byrdefuld end den forventede implementering i sammenlignelige EU-lande.
3. Fleksibilitet og undtagelsesmuligheder i EU-reguleringen bør udnyttes.
4. I det omfang det er muligt og hensigtsmæssigt, bør EU-regulering implementeres gennem alternativer til regulering.
5. Byrdefuld EU-regulering bør træde i kraft senest muligt og under hensyntagen til de fælles ikrafttrædelsesdatoer


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00