Flertal af EU-lande siger nej til GMO-majs

IMOD: Danmark er langtfra det eneste EU-land, der har valgt på forhånd at undslå sig dyrkningstilladelser for en række GMO-majs. Den overvældende modstand kan få betydning for hele GMO-godkendelsessystemet, vurderer forskere.

GMO-majs er ikke særligt populært i Europa.
GMO-majs er ikke særligt populært i Europa.Foto: Colourbox
Rikke Albrechtsen
Fakta
Disse fire GMO-majs vil Danmark ikke have
Majs MON 810 (fra Monsanto)
Giftig for majshalvmøl. Den eneste GMO, der i dag er tilladt til dyrkning i EU, hvilket den har været siden 1998. Dyrkes dog kun i sparsom grad uden for Spanien. Skal have fornyet sin godkendelse.
Majs 1507 (fra Pioneer)
Giftig for majshalvmøl og resistent over for glyfosinat-holdige sprøjtemidler, som dog ikke er tilladt i Danmark. Ansøgningen blev indleveret i 2001 og er færdigbehandlet politisk i 2014, hvor der ikke kunne findes det nødvendige flertal til enten at forkaste eller godkende den. Det overlader beslutningen til EU-Kommissionen, som endnu ikke har godkendt den.

Majs Bt11 (fra Syngenta)
Giftig for majshalvmøl og resistent over for glyfosinat. Syngenta indleverede sin ansøgning om godkendelse i 1996 og i en udbygget version i 2003. Godkendelsen har været behandlet på udvalgsniveau i 2009, hvor der ikke kunne findes flertal for eller imod. Den har ikke været behandlet i Rådet, hvilket er næste trin.

Majs GA21 (fra Syngenta)
Resistent over for glyfosat. Ansøgningen blev indleveret i 2008 og EFSA’s sikkerhedsgodkendelse forelå i 2011. Kommissionen har endnu ikke forelagt ansøgningen for EU-landene.
 

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

BRUXELLES: Det står langtfra alene, det flertal uden om regeringen, der har presset miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) til at bede om en dansk dyrkningsundtagelse fra en række GMO’er, som lige nu er under behandling i EU-systemet.

Inden en frist 3. oktober har 19 ud af 28 EU-lande bedt om at få lov til at få en såkaldt ”frivillig geografisk dyrkningsundtagelse” for hele eller dele af deres territorium (se boks)*. Det oplyser EU-Kommissionen.

Fristen kommer i forbindelse med nye regler, der gør det muligt for landene at afvise GMO-dyrkning på deres arealer. Her har EU-Kommissionen bedt landene om at tage stilling til, hvilke af de GMO’er til dyrkning der er under behandling i EU-systemet, som de på forhånd gerne vil have sig frabedt.

Dokumentation

Disse lande havde bedt om undtagelse pr. 01.10

Tyskland
Polen
Frankrig
Østrig
Holland
Storbritannien (Gælder Skotland, Nordirland og Wales, men ikke England)
Letland
Litauen
Grækenland
Ungarn
Belgien (Gælder kun for Vallonien)
Slovenien
Bulgarien
Cypern
Italien

*Opdatering: Efterfølgende har også Danmark, Luxembourg, Malta og Kroatien bedt om en undtagelse.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00