Fødevarebanken: Madspild er også industriens ansvar

DEBAT: Venstres miljøordfører Erling Bonnesen mener, at madspild er den enkelte borgers ansvar. Han glemmer bare, at ud af de ca. 720.000 tons mad, der årligt smides ud i Danmark, sker kun en tredjedel af spildet hos forbrugerne, skriver Fødevarebankens direktør.

Af Karen-Inger Thorsen
Direktør, Fødevarebanken

”Hvis vi skal madspild til livs, skal vi først og fremmest sikre, at danskerne får solid information om problemet og selv kan vurdere, hvad de skal gøre.” Det skriver Venstres miljøordfører, Erling Bonnesen, i den sidste udgave at Altingets nyhedsbrev. Og det har han selvfølgelig ret i. Heldigvis er mange danskere gennem de senere år blevet opmærksomme på, at de selv kan bekæmpe madspild – både for miljøet og pengenes skyld.

Men det er, som om Erling Bonnesen glemmer, at madspild er meget mere end det, der spildes fra forbrugernes køleskabe, frysere og middagstallerkner.

Herhjemme kommer 2/3 af al den mad, der spildes, fra andre steder end husholdningerne. Det er mad, der er produceret til at blive spist af mennesker med alle de ressourcer, en sådan produktion indebærer. Madspildet i industrien er mangeartet og foregår i hele produktionskæden – i landbruget, hvor der kan ske overproduktion, eller ukurante størrelser gør, at det ikke kan sælges videre. I produktionen, hvor fejl på etiketter, afvigelse i smag, farve eller konsistens kan gøre produkterne usælgelige. I engros-leddet kan manglende salg, beskadiget emballage og skift i sæsonvarer gøre, at man brænder inde med store mængder helt frisk mad, der alligevel er usælgelig. Al dette spild af mad udgør ca. 460.000 tons om året.

Et i øjnefaldende dilemma
Samtidig med at al denne mad, der i princippet intet fejler, smides ud, oplever en del af de dårligst stillede i vores samfund, at de ofte mangler et dagligt og nærende måltid, som har afgørende betydning for deres sundhed. Dilemmaet er til at få øje på.

Fødevarebanken bygger bro mellem disse to samfundsudfordringer. Frivillige medarbejdere sørger hver dag – hele året rundt – for, at overskud af madvarer fra producenter som for eksempel Dansk Supermarked, Arla, Unilever, Kellogs og Royal Greenland kommer ud til en meget bred vifte af organisationer såsom væresteder, herberger, varmestuer, krisecentre og andre sociale tilbud.

Fødevarebanken har efterhånden fået en enestående position på madspildsområdet, idet vi i dag er den eneste organisation i Danmark, som er i stand til at indsamle og uddele madvarer i så stor skala, som vi gør. Det sker samtidig med, at vi via vores ølevogne og store lagre med køl og frys kan garantere for fødevaresikkerheden, ligesom vores scannersystem gør, at de varer, vi udleverer, er 100% sporbare, ligesom vi har en elite-smiley fra Fødevarestyrelsen.

Det er formentlig også derfor, at flere og flere af de store fødevareproducenter vælger at samarbejde med os.

Men det betyder selvsagt også meget, at vores modtagere er en meget bred vifte af sociale organisationer såsom væresteder, herberger, varmestuer, krisecentre og sociale tilbud.

Forrige artikel Maddebattør: Fødevaresektoren bør kapitalisere på den grønne bølge Maddebattør: Fødevaresektoren bør kapitalisere på den grønne bølge Næste artikel Fødevarestyrelsen om aktindsigt: Et foderfirma har givet forkerte tal Fødevarestyrelsen om aktindsigt: Et foderfirma har givet forkerte tal
  • Anmeld

    Per Olsen

    Fødevarebanken er en profit virksomhed

    Endnu engang skaber Fødevarebanken selvpromovering for at få flere penge i kassen. Fødevarebanken er nemlig ikke en helt frivillig organisation - det er en virksomhed med dyre direktørlønninger og ansatte - som tager 10.000 - 80.000 kr. fra fattige herberger og væresteder for at lever mad til dem, som Fødevarebanken får doneret ganske gratis. Og en masse frivillige, som knokler for direktionen.

    Først og fremmest, lad os få nogle tal på bordet. Fødevarebanken påstår husholdningerne er ikke de største syndere hvad det angår madspild. Dette er ikke korrekt. Tal fra Miljøstyrelsen peger på at husholdningerne er netop de største syndere.

    Dernæst får jeg en meget dårlig smag i munden ved at læse at Fødevarebanken indirekte nedgør og forklejner de andre gode initiativer mod madspild, såsom LOFU, Del Maden, Kolding Madhjælp og mange andre, som leverer maden 100% gratis til danske udsatte.

    Men alle disse er jo i princippet konkurrenter til Fødevarebanken. For Fødevarebanken er netop interesseret i at der forsat er madspild derude i det danske landskab, så De kan få maden frem til deres betalende abonnenter - og derved vedligeholde deres kontingent - og dermed dyre direktør lønninger.

    Fødevarebanken er hverken interesseret i at uddele gratis mad ud - eller at madspild forsvinder helt - da det vil undergrave deres forretning og dermed eksistensberettigelse.

    I det seneste TV indslag med Fødevarebanken på lokal TV i København har Fødevarebanken fortalt, at de somme tider er nødt til at smide maden ud, da de har for meget mad. Men hvorfor deler Fødevarebanken ikke maden gratis ud til de fattige væresteder og herberger, som normalt ikke har råd til at modtage mad fra Fødevarebanken? Fordi det vil undergrave Fødevarebankens forretning.

    Det er usmageligt, at Fødevarebanken skal hyldes som den store og frivillige organisation - hvor de i virkeligheden er blot en forretning, skabt til at vedligeholde problemet: madspild.

    Velbekomme!

  • Anmeld

    Per Olsen

    Fødevarebanken er en profit virksomhed

    Endnu engang skaber Fødevarebanken selvpromovering for at få flere penge i kassen. Fødevarebanken er nemlig ikke en helt frivillig organisation - det er en virksomhed med dyre direktørlønninger og ansatte - som tager 10.000 - 80.000 kr. fra fattige herberger og væresteder for at lever mad til dem, som Fødevarebanken får doneret ganske gratis. Og en masse frivillige, som knokler for direktionen.

    Først og fremmest, lad os få nogle tal på bordet. Fødevarebanken påstår husholdningerne er ikke de største syndere hvad det angår madspild. Dette er ikke korrekt. Tal fra Miljøstyrelsen peger på at husholdningerne er netop de største syndere.

    Dernæst får jeg en meget dårlig smag i munden ved at læse at Fødevarebanken indirekte nedgør og forklejner de andre gode initiativer mod madspild, såsom LOFU, Del Maden, Kolding Madhjælp og mange andre, som leverer maden 100% gratis til danske udsatte.

    Men alle disse er jo i princippet konkurrenter til Fødevarebanken. For Fødevarebanken er netop interesseret i at der forsat er madspild derude i det danske landskab, så De kan få maden frem til deres betalende abonnenter - og derved vedligeholde deres kontingent - og dermed dyre direktør lønninger.

    Fødevarebanken er hverken interesseret i at uddele gratis mad ud - eller at madspild forsvinder helt - da det vil undergrave deres forretning og dermed eksistensberettigelse.

    I det seneste TV indslag med Fødevarebanken på lokal TV i København har Fødevarebanken fortalt, at de somme tider er nødt til at smide maden ud, da de har for meget mad. Men hvorfor deler Fødevarebanken ikke maden gratis ud til de fattige væresteder og herberger, som normalt ikke har råd til at modtage mad fra Fødevarebanken? Fordi det vil undergrave Fødevarebankens forretning.

    Det er usmageligt, at Fødevarebanken skal hyldes som den store og frivillige organisation - hvor de i virkeligheden er blot en forretning, skabt til at vedligeholde problemet: madspild.

    Velbekomme!

  • Anmeld

    Karen-Inger Thorsen · Direktør, fødevareBanken

    fødevareBanken er en non-profit organisation

    Kære Per Olsen
    Tak for din kommentar, der giver mig mulighed for at få ryddet nogle misforståelser af vejen.
    Det er ikke rigtigt, at vi er en profitvirksomhed. FødevareBanken er en non-profit organisation med ca. otte ansatte og over 150 frivillige. Vi skal ikke give overskud, men løbe rundt.
    Vi har udgifter, fordi vi som de eneste har store lagre, køle- og frysekapacitet samt kølebiler og levering af vores fødevarer og ja også lønudgifter til vores ansatte. Vi mener, at madspild i den skala, vi tager os af med at flytte tonsvis af fødevarer kræver en vis form for professionalisme.
    Jeg kan dog afsløre, at der ikke er tale om lønninger i direktørklassen, som du hentyder til.
    Det er heller ikke rigtigt, at vi tager penge for mad. Maden er helt gratis for vores modtagere. Det de betaler for er leveringen - at en kølebil med indscannede, fødevaresikre varer kommer på deres adresse på et fast leveringstidspunkt hver uge. Det koster 10.000 kr. om året for levering hver uge uanset om man er en stor organisation, der laver mad til 200 eller kun til 7. Der er ingen, der betaler 80.000 kr. om året – medmindre man får 8 leveringer hver uge… Vi har over 100 tilfredse modtageorganisationer, der er glade for det mad de modtager fra os og synes værdien af det de får, er meget større end det, de betaler.
    Med hensyn til tallene. Tallet vi nævner kommer fra Miljøministeriet. I Regeringens Strategi for affaldsforebyggelse. Her står der, at husholdningernes madspild udgør 260.000 ton pr. år af de ca. 700.000 tons, der bliver spildt om året. Altså ca. 1/3 del.
    Jeg forstår ikke, hvor du har det fra, at vi nedgør eller forklejner de andre gode initiativer mod madspild. Vi er da SÅ begejstrede for, at madspild er på dagsordenen så mange steder og at så mange gode mennesker og organisationer knokler med at ændre tingene.
    Vi benytter stort set enhver chance til at anerkende alle de aktører, der er på madspildsområdet. Vi er af den holdning, at der er brug for alle i den gode sags tjeneste og at vi meget hellere skal arbejde sammen end at bekrige hinanden. Senest har jeg i min klumme i Foodculture fra sidste uge skrevet :
    ’Når det kommer til bekæmpelse af madspild er der brug for en indsats på alle områder. Hele vejen fra produktion til husholdning, i de forskellige bevægelser og initiativer, både landsdækkende og lokalt, der er taget for at mindske spildet.’
    Vi ser ikke de øvrige som konkurrenter, da de gør en kæmpe indsats på hver deres område. Det ændrer blot ikke ved, at når det kommer til stor skala, fødevaresikkerhed og sporbarhed er fødevareBanken den eneste løsning. Og godt for det – at vi supplerer hinanden i stedet for at konkurrere.

    Når vi i fødevareBanken af og til bliver nødt til at smide mad ud har det netop at gøre med, at vi ikke ønsker at give mad til udsatte borgere, som vi ikke 100% kan stå inde for ikke er for gammel, ikke har været opbevaret forkert og som vi ikke kan spore.

    At du mener der er er tale om en hylding af os må stå for din egen regning. Vi går som sagt ind for samarbejde i stedet for at skyde hinanden ting i skoene, der ikke har hold i virkeligheden.

    Jeg er nysgerrig, hvad er din rolle Per Olesen? Hvorfor mon du er så forkert orienteret om vores arbejde? Kom fordi fødevareBanken en dag, så drikker vi en kop kaffe og taler om, hvordan vi sammen kan gøre en indsats mod madspild fremfor at bekrige hinanden.
    Med venlig hilsen Karen-Inger Thorsen, direktør fødevareBanken

  • Anmeld

    Per Olsen

    Klip fra tv

    https://www.youtube.com/watch?v=ND-dz3dGVfI&t=6m09s
    I dette klip nævner du ellers INTET om at det IKKE er god mad i kasserer... ???
    Du snakker måske i den retning som vinden blæser, og tilpasser sandheden derefter??

    Synes den kaffe du vil byde mig på, skal gå gratis til nogle hjemløse. Vil du love mig at du personligt går ud og finder hjemløse og byder dem på kaffe? Meget bedre at give til dem der mangler. Bryder mig ikke om at penge der skal bruges på udsatte, bruges på mig.

    Ja, jeg kender jer særdeles godt! Som mange andre frivillige og deres familier kender til jeres organisation.

    God weekend til dig.