Forsker: Klimaforandringer kan gavne dansk fødevareeksport

KNAPHED: Mens dele af verden vil opleve fødevaremangel på grund af klimaforandringerne og den voksende verdensbefolkning, vil Danmark klare sig godt, vurderer klimaforsker. Fødevareministeren siger, at Danmark skal stille viden om effektivt landbrug til rådighed.
Kløvergræs er en af de afgrøder, som vil kunne dyrkes på de jorde, hvor kornsorter må droppes på grund af klimaforandringerne.
Kløvergræs er en af de afgrøder, som vil kunne dyrkes på de jorde, hvor kornsorter må droppes på grund af klimaforandringerne.Foto: Colourbox
Sara Fleckner Vilstrup

Klimaforandringerne vil betyde, at nogle afgrøder vil trives bedre på danske breddegrader. Det kunne være majs, græs og roer, mens de sædvanlige kornafgrøder vil klare sig dårligere. Set over den brede linje vil det være uændret eller positivt for de første 2-3 graders opvarmning.

Jørgen Eivind Olesen
Professor på Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
"I Danmark har vi ikke noget problem. Danmark kommer til at tjene penge på det her."

Sådan siger professor og tidligere medlem af FN's klimapanel Jørgen Eivind Olesen om klimaforandringernes indflydelse på dansk fødevareproduktion.

Det vurderer han, fordi Danmark er nettoeksportør af fødevarer. Samtidig forventer han, at klimaforandringerne og den voksende verdensbefolkning vil få priserne på fødevarer til at stige. Det vil bidrage positivt til den danske eksport af fødevarer.

I sidste uge kom FN's klimapanel med en delrapport om klimaforandringerne, som blandt andet forudser fødevareknaphed og en negativ påvirkning af fødevareproduktionen globalt set. Klimaforandringer vil også påvirke Danmark, men Jørgen Eivind Olesen vurderer, at danske fødevareproducenter vil have nemt ved at tilpasse sig klimaforandringerne.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00