Forskere: Esben Lunde forhaster sig med colistin-stramning

RESISTENS: Statens Serum Institut og DTU Veterinærinstituttet mener, at miljø- og fødevareministeren går for drastisk til værks, når han de facto forbyder antibiotikummet colistin uden en national risikovurdering. Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi er helt uenig.

Forbruget af antibiotikummet colistin til grise har været stigende de senere år, og det bekymrer fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Han har derfor besluttet at lade det kritiske antibiotikum vægte tungere i landmændenes medicinregnskab.
Forbruget af antibiotikummet colistin til grise har været stigende de senere år, og det bekymrer fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Han har derfor besluttet at lade det kritiske antibiotikum vægte tungere i landmændenes medicinregnskab.Foto: Carsten Snejbjerg
Sine Riis Lund

Vi mener derfor helt grundlæggende, at man bør lave en ordentlig risikovurdering, inden man lovgiver om det.

Sven Erik Lind Jorsal
Seniorrådgiver, DTU Veterinærinstituttet

Colistin er i visse situationer reelt vores allersidste forsvar, som vi sætter i spil, hvis vi fortsætter med at bruge det.

Svend Ellermann-Eriksen
Formand for Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi

Syge grise skal behandles, og indtil nu har antibiotikummet colistin været en af de behandlinger, som landmændene og dyrlægerne har kunne ty til.

Men i starten af marts kundgjorde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), at forbruget af colistin fremover skal tælle markant tungere i landmændenes medicinregnskab. Det sker som en reaktion på et stigende forbrug i landbruget af det kritisk vigtige antibiotikum til behandling af mennesker.

Ministeren går dog alt for vidt, når han uden videre vil tidoble vægtningen af colistin fra en faktor 1 til en faktor 10 i det differentierede gule kort, svarende til et de facto-forbud.

0:000:00