Forskere kommer med nye advarsler om Roundup

PESTICID: Foder af gmo-afgrøder sprøjtet med Roundup kan give sygdom hos husdyr. Det fremgår af et nyt notat, forskere fra Aarhus Universitet har sendt til Fødevareministeriet.
Gmo-afgrøder sprøjtet med pesticidet glyphosat kan skade husdyrs sundhed. Forskere efterlyser flere undersøgelser.
Gmo-afgrøder sprøjtet med pesticidet glyphosat kan skade husdyrs sundhed. Forskere efterlyser flere undersøgelser.Foto: Peder Størup
Kim Rosenkilde

Verdens mest solgte sprøjtemiddel kan gøre dyr syge. Sådan lyder advarslen fra forskere på Aarhus Universitet i et notat til Fødevareministeriet. I notatet gennemgås de mulige sundhedsmæssige konsekvenser hos husdyr, der får foder baseret på gmo-afgrøder sprøjtet med Roundup.

Fremkomsten af genmodificerede, pesticid-tolerante plantesorter har på verdensplan ført til en nærmest eksplosiv stingning i anvendelsen af sprøjtemidlet glyphosat - bedre kendt som Roundup. Sprøjtemidlet virker ved, at det dræber alle andre planter i marken end den modstandsdygtige gmo-afgrøde.

De sundhedsmæssige effekter af både gmo-planter og glyphosat er undersøgt i mange forskellige sammenhænge. Alligevel rejses der jævnligt diskussioner om de sundhedsmæssige risici ved foder, som stammer fra glyphosat-behandlet gmo-afgrøder. 

0:000:00