Forskere udpeger tre mulige tiltag mod husdyr-MRSA

VIDEN: Forskere har udpeget tre strategier, der kan reducere diarré hos fravænningsgrise og dermed sænke forbruget af antibiotika og lægemiddelzink i svineproduktionen. IFRO har regnet på, hvad de enkelte tiltag vil koste erhvervet.

Forskerne fra Aarhus Universitet bemærker i sin videnssyntese, at en pludselig fravænning muligvis er det mest udfordrende for grisen, uanset om alderen er fire eller syv uger. 
Forskerne fra Aarhus Universitet bemærker i sin videnssyntese, at en pludselig fravænning muligvis er det mest udfordrende for grisen, uanset om alderen er fire eller syv uger. Foto: colourbox
Sine Riis Lund

Det springende punkt er jo, hvad tiltagene betyder for samfundet, altså i hvor høj grad det vil føre til mindre antibiotikaresistens og mindre zinkforurening af miljøet. Det må ikke, endnu engang, begrænses til en snæver analyse af, hvad hvert enkelt tiltag vil koste svinebranchen.

Birgitte Iversen Damm
Chefkonsulent, Dyrenes Beskyttelse

Med de her tre tiltag kan vi sige, at der i litteraturen er god dokumentation for, at det vil have en effekt. Men præcise tal for, hvor stor effekten af de forskellige tiltag er, har vi desværre ikke.

Hanne Kongsted
Videnskabelig assistent, Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Aarhus Universitet

Diarré hos smågrise er en af de helt store årsager til landmændenes forbrug af antibiotika og zink.

Som led i handlingsplanen for husdyr-MRSA fra april 2015 har forskere fra Aarhus Universitet derfor lavet en videnssyntese omkring forskellige strategier til at forebygge fravænningsdiarré på baggrund af en større international litteraturundersøgelse.

Konklusionen nu to år senere er dog en anelse nedslående. Reelt er det nemlig utroligt svært at sige noget som helst om effekterne af de forskellige tiltag.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00