Debat

Ghita Parry: Den økologiske ambition bør fortsætte efter 2020

DEBAT: De offentlige køkkener er nået langt med 2020-planens mål om økologisk omstilling. Men det er på tide, at politikerne sætter nye planer for økologi, sådan at en økologisk tilbagerulning undgås, skriver Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet. 

Foto: Kost & Ernæringsforbundet
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ghita Parry
Formand for Kost & Ernæringsforbundet

I 2012 landede den daværende regerings 2020-plan på bordet med en hensigtserklæring om 60 procent økologi i de offentlige køkkener. Tak for kaffe.

Det fik mange køkkener til at gispe, for med denne hensigtserklæring skulle der tænkes kreativt, ambitiøst og professionelt for at lykkes. For omlægning til økologi måtte helst ikke koste flere penge. Opgaven skulle løses inden for de eksisterende budgetter. 

Økologi er en gevinst
Når jeg nu fem år efter ser ud over landkortet og de offentlige køkkener, må jeg både kippe med flaget og samtidig sætte en bekymret mine op. For på den ene side har opgaven med økologiomlægning løftet stoltheden i vores fag.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til [email protected]

Mange har vendt hårnettet, tænkt helt nye tanker, lavet mad fra bunden, brugt sæsonens grøntsager og på alle måder fantasifuldt udnyttet hver en fødevare - uden at gå på kompromis med smag og ernæringsrigtig sammensætning.

På den anden side er jeg bekymret for, at der nu sker en økologisk tilbagerulning i de offentlige køkkener, for hvem dribler videre med ambitionerne fra 2020-planen?

Kost og Ernæringsforbundets medlemmer står for langt de fleste måltider i de offentlige køkkener. Hvis det ikke var for dem, var den økologiske ambition om 60 procent økologi aldrig nået så langt, som den er

Ghita Parry
Formand for Kost og Ernæringsforbundet

Hvis vi skal undgå en tilbagerulning, må politikere i regioner og kommuner komme ind i kampen og støtte op om økologi i de måltider, som dagligt serveres overalt til byens borgere på for eksempel hospitaler, i daginstitutioner og på plejehjem.

Den økologiske dagsorden har på mange måder været en øjenåbner. Man kan kalde den en kærkommen ’disrupter’, som har tvunget både landbrug og køkkener til at gentænke arbejdsgange, det kulinariske og det faglige håndværk.

Ved første øjekast er øko-kravet måske et benspænd, men på sigt en gevinst for fag, sundhed og miljø. For økologien sikrer mad uden pesticider, færre tilsætningsstoffer og renere grundvand.

Det tror jeg, at enhver politiker gerne vil tage ansvar for og tilbyde sine borgere, patienter og næste generation. Men det kræver, at nogen snart tør tage teten, sætte ord på en ny vision og handle derefter. Ellers risikerer vi at rulle hele økokataloget tilbage og miste, hvad der er brugt mange ressourcer på at opbygge og udbrede. Samtidig vil en tilbagerulning ridse dybt i brandet Danmark som en innovativ økologisk nation.  

Den offentlige sektor som drivkraft for politiske mål
Kost & Ernæringsforbundets medlemmer står for langt de fleste måltider i de offentlige køkkener. Hvis det ikke var for dem, var den økologiske ambition om 60 procent økologi aldrig nået så langt, som den er.

De har grebet bolden med den politiske ambition og har driblet den langt videre. Det er jeg stolt af. De fortjener en kæmpe ros. Det har krævet dygtig ledelse og dygtigt håndværk, som kun madprofessionelle kan tackle.

Den offentlige sektor er typisk 'driveren', når politiske mål skal føres ud i livet. Den rolle påtager vi os også gerne, for det kan vi. Der er mange gode eksempler på, hvor stolte lokale politikere møder op, når pressen kommer forbi og skriver om økologisk mod, der giver mening.

De gode eksempler viser vi gerne frem, så vi kan dele viden og blive endnu bedre. Derfor inviterer jeg hermed regions-og kommunalpolitikerne til at besøge køkkenerne og stille spørgsmål, hvor der er tvivl eller behov for mere viden. Vi vil så gerne høre jeres ambitioner for både økologi, og for os som 'drivere' i den offentlige sektor. Hvor skal vi hen, og hvad kan vi hjælpe med?

Valgbolden er hermed givet op i håbet om et klogt og indsigtsfuldt regions-og kommunalvalg 2017, hvor Danmark stadig fastholder en plads i den økologiske superliga.

......

Ghita Parry har været politisk engageret i mad, måltider, sundhed og ernæring siden starten af 1980’erne. Medlemmerne af Kost & Ernæringsforbundet spiller en afgørende rolle i velfærdssamfundet – både for den enkelte borgers sundhed, trivsel og livskvalitet og for folkesundheden. Ghita Parry blev forbundsformand i 2004 og er centralt placeret i fagbevægelsen som medlem af FTF’s forretningsudvalg og formand for a-kassen FTF-A.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ghita Parry

Formand, Kost og Ernæringsforbundet
økonoma

0:000:00