Debat

GMO er en trussel mod miljø og mennesker

DEBAT: GMO er skadelig for naturen, miljøet og mennesker. Vi skal derfor blive ved med at kæmpe imod GMO-godkendelser, skriver spidskandidat for SF til EP-valget Margrete Auken.
GMO er skadelig. Derfor skal medlemslandende i EU have mulighed for at afvise GMO - det mener Margrete Auken fra SF.
GMO er skadelig. Derfor skal medlemslandende i EU have mulighed for at afvise GMO - det mener Margrete Auken fra SF. Foto: Facebook
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Svar på spørgsmål: Der er ny GMO-lovgivning på vej. Hvad skal parlamentet kæmpe for?

Af Margrete Auken
Spidskandidat til Europaparlamentsvalget for SF

Genmodificerede organismer er en trussel mod bl.a. naturen og miljøet. Alligevel er det lykkedes den verdensomspændende GMO-industri at overbevise mange om, at GMO er et vidundermiddel mod sult, underproduktion og overdrevent pesticidforbrug.

EU er en af de mest GMO-skeptiske regioner i verden. Her er langt de fleste borgere og et flertal af medlemslandene imod, at flere GMO-typer bliver godkendt til dyrkning. Alligevel støtter Kommissionen GMO-industriens fortælling og arbejder lige nu på at godkende en ny GMO-majs, der danner sit eget pesticid.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Samtidig er forhandlingerne om en ny lovgivning om godkendelse af GMO strandet, efter Parlamentet havde lavet drastiske (omend helt nødvendige) ændringer. Kommissionen foreslog en delvis renationalisering af GMO-lovgivningen, der skulle strømline Kommissionens godkendelse af GMO og samtidig give et GMO-skeptisk land som Danmark mulighed for senere at afvise GMO indenfor vores grænser.

Desværre ville udkastet gøre det meget nemt at godkende GMO og meget svært for medlemslandene at få lov til at afvise. Dermed kunne loven komme til at betyde endnu flere GMO'er i EU, men det ville vi i Parlamentet ikke være med til!

GMO er skadeligt for miljøet, og alle tiltag, der vil føre til flere GMO-afgrøder eller højere pesticid-forbrug i Europa og i verden, skal derfor bekæmpes. Jeg er klar til sammen med den Grønne Gruppe at kæmpe videre i Europa-Parlamentet.

Margrete Auken
Spidskandidat til Europaparlamentsvalget for SF

Jeg kæmpede derfor, som den Grønne Gruppes ansvarlige i forhandlingerne, for at give Danmark og de andre medlemslande mulighed for at afvise GMO, bl.a. af hensyn til miljøet og naturen, som kan blive den helt store taber, når først GMO-afgrøderne rykker ind på markerne.

De mest solgte GMO-afgrøder er dem, der er resistente overfor plantegiften Glyphosat (Roundup). Det betyder, at i stedet for at bruge flere forskellige sprøjtegifte for at få has på ukrudtet uden at skade afgrøden, fortæller Roundup-sælgerne, at man roligt kan sprøjte løs med ét enkelt middel: Roundup. 'Tilfældigvis' er Roundup ejet af Monsanto, der også er verdens førende GMO-producent.

Da Monsanto begyndte salget af deres Roundup-resistente GMO-afgrøder, var et af argumenterne, at GMO ville føre til et lavere forbrug af sprøjtemidler. I stedet er det stik modsatte sket: Også ukrudtet begynder at blive resistent overfor Roundup, og der skal derfor bruges op mod 8 gange så meget Roundup per hektar som ved ikke-GMO afgrøder. Alene i USA er brugen af Roundup steget fra 11.000 tons i 1992 til omkring 88.000 tons i 2007.

GMO leder derfor til et større pesticidforbrug, ikke et mindre. Og også de allerværste pesticider kan komme i brug, når GMO-egenskaber 'hopper' til ukrudt, der bliver resistent overfor Roundup. Den slags monsterukrudt kan ikke slås ihjel med normale pesticider, og der skal derfor skrappere midler i brug.

Dette øgede pesticidforbrug kan vi også måle andre steder – i åer, vandløb og i det danske grundvand samt i korn og kød. Og allerværst: som Friends of the Earth International viste sidste år, kan pesticiderne nu måles europæernes urin.

GMO er skadeligt for miljøet, og alle tiltag, der vil føre til flere GMO-afgrøder eller højere pesticid-forbrug i Europa og i verden, skal derfor bekæmpes. Jeg er klar til sammen med den Grønne Gruppe at kæmpe videre i Europa-Parlamentet.

Læs Nils Juhl Andreasens (V) indlæg om samme emne her

Dokumentation

Kommende debatter:

5. Oprindelsesmærkning: Hvor skal vi hen efter hestekødsskandalen?

  • Camilla Udsen, fødevarepolitisk medarbejder hos Forbrugerrådet Tænk
  • Gitte Hestehave og Mie Ole Lauritzen, chefkonsulenter hos DI Fødevarer

6. EU-Kommissionen vil harmonisere unionens økologiregler. Er det godt for dansk landbrug?

  • Kirsten Jensen, afdelingsleder for økologi hos L&F
  • Bo Normander, formand for Det Økologiske Råd

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00