Kritik: Fødevarestyrelsen sylter tiltag for grises dyrevelfærd

SVINEVELFÆRD: Dyrenes Beskyttelse oplever flere tilfælde, hvor Fødevarestyrelsen nøler med at implementere nye tiltag eller slet ikke håndhæver lovkrav på dyrevelfærdsområdet. Fødevarestyrelsen afviser kritikken, mens ordførere er splittede.

I 2008 blev det i veterinærforlig 1 besluttet, at man skulle fastsætte grænseværdier for sodødelighed. Det er dog endnu ikke blevet indført.<br>
I 2008 blev det i veterinærforlig 1 besluttet, at man skulle fastsætte grænseværdier for sodødelighed. Det er dog endnu ikke blevet indført.
Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

Når man kigger på dyrevelfærd, særligt indenfor svineproduktionen, så synes jeg, at vi ser en forhalelse igen og igen på en række initiativer.

Maria Reumert Gjerding
Dyrevelfærdsordfører, Enhedslisten

Når man sidder udefra og hører, at der skal laves de her ting, så kan man godt miste tålmodigheden, men når man skal i detaljen og have tingene til at fungere, så begynder der pludselig at vise sig mange forhold, som man skal tage hensyn til.

Stig Mellergaard
Souschef i styrelsens enhed for dyresundhed

Svins velbefindende er ikke højt på Fødevarestyrelsens dagsorden. Den oplevelse sidder man tilbage med i Dyrenes Beskyttelse.

Her kan man pege på en række eksempler, hvor Fødevarestyrelsen enten er stærkt forsinket med at indføre politisk besluttede tiltag eller slet ikke håndhæver eksisterende lovkrav.

Et eksempel er, at det i forbindelse med veterinærforlig 1 blev besluttet i 2008, at man skulle fastsætte grænseværdier for sodødelighed, så det kunne indgå som led i en sundhedsrådgivning af landmændene. Beslutningen blev gentaget i veterinærforlig 2 indgået i 2012. Alligevel har Fødevarestyrelsen stadig ikke indført grænseværdier.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00