Debat

Læs Martin Merrilds brev til Esben Lunde Larsen

DOKUMENTATION: Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) må komme på banen i spørgsmålet om efterafgrøder, skriver Landbrug & Fødevarers formand Martin Merrild i et åbent brev til ministeren. Læs hele brevet her.

Foto: lf.dk
Lasse Lange
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Merrild
Formand, Landbrug & Fødevarer

Kære Esben Lunde Larsen

Den frivillige ordning til udlægning af de målrettede efterafgrøder er kommet godt fra start. Landmændene følger vores opfordring og byder ind i stort omfang, til trods for manges skepsis overfor om miljøtiltag i landbruget kan baseres på frivillighed. Og til trods for uro i baglandet, hvor nogen taler imod indsatsen.

Desværre viser det sig nu, at den bekymring, som vi havde fokus på fra start, om ordningens manglende målrettethed, nu har manifesteret sig. Vi ser nu flere vandoplande, hvor midlerne er brugt, og at ansøgere nu bliver afvist, til trods for at indsatsmålet alligevel ikke er nået i det specifikke ID15-område, fordi der er søgt for meget i nogle andre ID15-områder. Der er i flere tilfælde tale om oplande, hvor der ikke er nogen 2. runde, da der ikke er noget kystvandsbehov.

L&F har hele tiden opfordret kraftigt til, at der blev lukket for ansøgninger i ID15-områder, når deres mål blev nået, men har måtte konstatere, at fællesskemaet ikke kunne understøtte dette. Det vil være ekstremt uheldigt, hvis landmænd bliver underlagt ukompenserede og obligatoriske restriktioner, ikke på grund af manglende medvirken fra landbruget, men alene fordi ministeriets it-systemer ikke kan understøtte en målrettet indsats. Det vil være uheldigt ift. 2017, men også uheldigt ift. fremtidige lignende ordninger.

Jeg vil gerne anmode om, at vi hurtigst muligt mødes for at drøfte den store udfordring og hurtigst muligt finde en god løsning på denne udfordring.

Med venlig hilsen
Martin Merrild

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Martin Merrild

Fhv. formand, Landbrug & Fødevarer, fhv. borgmester (V), Struer Kommune
agraøkonom (1977), merkonom

0:000:00