Landbrug: Frihandelsaftale med Japan er vigtigere end TTIP

FORHANDLINGER: Der er langt mere potentiale for dansk landbrugs- og fødevareeksport i den frihandelsaftale, som EU lige nu forhandler med Japan, end i den kontroversielle TTIP-aftale mellem EU og USA. Sådan lyder skudsmålet fra Kenneth Lindhardt Madsen, handelspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer.

En frihandelsaftale med USA kan øge Danmarks eksport til amerikanerne med omkring 17 procent, viser beregninger foretaget for Udenrigsministeriet fra konsulenthuset Copenhagen Economics. Til sammenligning kan en frihandelsaftale med Japan betyde en stigning i eksport fra Danmark til Japan på 70 procent.
En frihandelsaftale med USA kan øge Danmarks eksport til amerikanerne med omkring 17 procent, viser beregninger foretaget for Udenrigsministeriet fra konsulenthuset Copenhagen Economics. Til sammenligning kan en frihandelsaftale med Japan betyde en stigning i eksport fra Danmark til Japan på 70 procent.Foto: Colourbox
Lise-Lotte Skjoldan

Når man regner i kroner og øre, så har en frihandelsaftale med Japan, som også forhandles i øjeblikket, et meget større potentiale end en frihandelsaftale med USA.

Kenneth Lindhardt Madsen
Handelspolitisk chef, Landbrug & Fødevarer

Lykkes det for EU og USA at blive enige om en stor frihandelsaftale, så vil det være gavnligt for den danske landbrugs- og fødevaresektor. Men vender man blikket lidt væk fra USA, er der faktisk endnu større gevinster at høste.

Sådan lyder det fra Kenneth Lindhardt Madsen, der som handelspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer følger forhandlingerne om frihandelsaftalen TTIP (Transatlantic Trade Investment Partnership) tæt.

Netop i denne uge har de to parter EU og USA gennemført 13. forhandlingsrunde, siden arbejdet med aftalen begyndte i 2013. Forhandlingerne trækker meget opmærksomhed i den offentlige europæiske debat, men Landbrug & Fødevarers Kenneth Lindhardt Madsen opfordrer til ikke at fokusere al opmærksomheden på TTIP-aftalen.

Dokumentation

Frihandelsaftalen mellem EU og USA

Siden 2013 har EU og USA forhandlet om det, der skal blive verdens største frihandelsområde og resultere i øget vækst og beskæftigelse på begge sider af Atlanten. I denne uge indleder parterne den 13. forhandlingsrunde om den såkaldte TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) i New York. Det er forhåbningen, at forhandlingerne nu kan gå ind i en slutspurt, der betyder, at de kan færdiggøres inden årets udgang, mens den nuværende amerikanske præsident, Barack Obama, stadig sidder i det Hvide Hus. Aftalen har dog mødt folkelig og politisk modstand både i Europa og i USA.


0:000:00